settings icon
share icon
Întrebare

Are vreo valoare un test/un inventar/o evaluare a darurilor spirituale?

Răspuns


În mod categoric este recomandabil ca copiii lui Dumnezeu să dorească să cunoască darurile spirituale care le-au fost date de către Duhul Sfânt în vederea slujirii şi a glorificării lui Dumnezeu (2 Timotei 1.6). În acelaşi timp, Biblia nu indică faptul că darul/darurile spirituale ale cuiva pot fi determinate printr-un test. Multele evaluări ale darurilor spirituale în esenţă funcţionează în acelaşi fel. Persoana care face testul pur şi simplu răspunde la o listă de afirmaţii sau întrebări. După ce răspunde la toate întrebările, se desemnează o valoare numerică variantelor de răspuns, se calculează, şi acel număr stabileşte darul/darurile spirituale. În contrast cu aceasta, Biblia ne învaţă că Duhul Sfânt dă daruri spirituale potrivit cu voia Sa, potrivit cu felul în care a ales să-l folosească pe credincios pentru a le sluji altora.

Una dintre problemele legate de testele pentru determinarea darurilor spirituale este aceea că, printre creştinii din zilele noastre, există multe opinii diferite cu privire la întregul subiect al darurilor spirituale, cum ar fi cât de multe sunt, ce anume semnifică, dacă unele dintre ele sunt inactive sau nu şi dacă darurile lui Cristos pentru Biserica Sa (Efeseni 4.11) să fie incluse în lista darurilor spirituale. Rareori aceste chestiuni sunt abordate în evaluări de felul acesta. O altă chestiune este aceea că, de obicei, oamenii tind să se vadă pe ei înşişi diferit decât îi văd ceilalţi, lucru care determină un rezultat fals în evaluarea personală a darurilor spirituale.

O a treia problemă cu folosirea acestei abordări în determinarea darurilor spirituale este că aceste daruri vin de la Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, şi Duhul Sfânt dă aceste daruri cui alege (1 Corinteni 12.7-11). În Ioan 16.13, Isus le promite credincioşilor că Duhul Sfânt îi va călăuzi în tot adevărul. Este evident că, de vreme ce Duhul Sfânt e cel care hotărăşte cine ce daruri primeşte, El este şi mai interesat ca noi să descoperim care sunt darurile noastre decât suntem noi. Într-adevăr, curiozitatea noastră cu privire la căt de „dăruiţi" suntem de multe ori e motivată de gânduri deşarte privitoare la importanţa noastră.

Dimpotrivă, dorinţa Duhului Sfânt ca noi să ştim care sunt darurile noastre spirituale este întotdeauna pentru cel mai mare bine, ca să funcţionăm în Trup într-un fel care Îi aduce glorie şi cinste Tatălui.

Dacă căutăm cu adevărat călăuzirea lui Dumnezeu prin rugăciune, părtăşie, studierea Cuvântului lui Dumnezeu şi învăţătura slujitorilor lui Dumnezeu, darurile noastre vor deveni evidente. Dumnezeu împlineşte dorinţele inimii noastre (Psalmul 37.4). Acest lucru nu înseamnă neapărat că Dumnezeu ne dă orice ne dorim, ci că poate şi ne va da chiar dorinţele. El poate pune în inima noastră dorinţa de a-i învăţa pe alţii, de a ne ruga, de a sluji etc. Când acţionăm potrivit cu aceste dorinţe şi când suntem cu totul dedicaţi gloriei lui Dumnezeu în folosirea darurilor noastre, vor fi rezultate pozitive – Trupul lui Cristos va fi zidit şi Dumnezeu va fi proslăvit.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Are vreo valoare un test/un inventar/o evaluare a darurilor spirituale?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries