settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă clauza filioque?

Răspuns


Clauza Filioque a fost, şi încă este, o controversă în Biserică în raport cu Duhul Sfânt. Întrebarea este, „de la cine a purces sau a plecat Duhul Sfânt, de la Tatăl, sau de la Tatăl şi de la Fiul?” În latină, „filioque” înseamnă „şi fiul, sau și de la Fiul.” Se numește clauza „filioque,” deoarece sintagma „şi fiul” a fost adăugată în Crezul Apostolic de la Niceea, care indică faptul că Duhul Sfânt a pornit de la Tatăl „și Fiul.” A fost așa multă luptă pentru acest lucru, încât a condus în cele din urmă la ruptura dintre bisericile Romano-Catolică şi Ortodoxă în anul 1054 d. Cr. Cele două biserici nu sunt încă de acord asupra clauzei filioque.

Ioan 14:26 ne spune: „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu ...Ioan 15:26 ne spune, „Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine,” de asemenea, Ioan 14:16 şi Filipeni 1:19. Aceste texte par să indice faptul că Duhul este trimis de Tatăl şi de Fiul. Problema esenţială în clauza filioque este o dorință de a proteja dumnezeirea Duhului Sfânt. Biblia spune clar că Duhul Sfânt este Dumnezeu (Fapte 5:3-4). Cei care se opun clauzei filioque obiectează, deoarece ei cred că Duhul Sfânt venind de la Tatăl şi de la Fiul, Îl face pe Duhul Sfânt „subordonat” Tatălui şi Fiului. Cei care susţin clauza filioque cred că, dacă Duhul Sfânt purcede atât de la Tatăl cât şi de la Fiul, nu are nici un impact asupra egalității Duhului Sfânt cu Tatăl şi cu Fiul.

Controversa clauzei filioque presupune probabil un aspect al persoanei Lui Dumnezeu, pe care noi nu vom fi niciodată capabili să-L înţelegem pe deplin. Dumnezeu, care este o Ființă infinită, în cele din urmă este de neînţeles pentru minţile noastre umane limitate. Duhul Sfânt este Dumnezeu, si El a fost trimis de Dumnezeu ca „înlocuitor” al Domnului Isus Cristos aici, pe pământ. Întrebarea dacă Duhul Sfânt a fost trimis de Tatăl, sau de către Tatăl şi Fiul, probabil, nu poate fi decisiv răspunsă, și poate nici nu trebuie neapărat să fie răspunsă. Clauza filioque va trebui probabil să rămână o controversă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă clauza filioque?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries