settings icon
share icon
Întrebare

Ce este botezul cu Duhul Sfânt?

Răspuns


Botezul cu Duhul Sfânt poate fi definit ca acea lucrare prin care Duhul lui Dumnezeu pune credinciosul în unitate cu Hristos şi în unitate cu ceilalţi credincioşi în Trupul lui Hristos la momentul mântuirii. 1 Corinteni 12:12-13 şi Romani 6:1-4 sunt pasajele biblice cele mai reprezentative pentru această doctrina. 1 Corinteni 12:13 spune: "Noi toţi, în adevăr, am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup, fie Iudei, fie Greci, fie robi, fie slobozi; şi toţi am fost adăpaţi dintr-un singur Duh." Romani 6:1-4 arată de asemenea: "Ce vom zice dar? Să păcătuim mereu, ca să se înmulţească harul? Nicidecum! Noi, care am murit faţă de păcat, cum să mai trăim în păcat? Nu ştiţi că toţi câţi am fost botezaţi în Iisus Hristos, am fost botezaţi în moartea Lui? Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă." Chiar dacă Romani 6 nu menţionează în mod specific Duhul lui Dumnezeu, aici sunt descrişi credincioşii prezenţi înaintea lui Dumnezeu iar 1 Corinteni 12 ne arată cum se întâmplă aceasta.

Pentru a consolida înţelegerea noastră în ceea ce priveşte botezul cu Duhul Sfânt, este nevoie să privim în detaliu la trei aspecte importante. Primul, prezentat în 1 Corinteni 12:13 unde se arată clar că toţi am fost botezaţi tot astfel cum toţi am fost adăpaţi (primirea Duhului Sfânt). În al doilea rând, nu există nicăieri în Scriptură vreo referinţă unde să fie menţionat vreun credincios care să fi fost exclus de la botezul cu, în sau de către Duhul Sfânt. Aceasta indică faptul că toţi credincioşii experimentează acest act. Şi în ultimul rând, Efeseni 4:5 pare să se refere la botezul cu Duhul Sfânt. Dacă acesta este cazul, atunci botezul cu Duhul Sfânt este o realitate pentru fiecare credincios, tot astfel cum este vorba despre “o singură credinţă” şi “un singur Domn.”

În concluzie, botezul cu Duhul Sfânt comportă două aspecte (1) ne conduce la unitatea cu Trupul lui Hristos şi (2) face cunoscută în prezent crucificarea noastră împreună cu Hristos. A fi în Trupul Său înseamnă că suntem înviaţi cu El la o nouă viaţă (Romani 6:4). În acest fel, noi trebuie să folosim darurile noastre spirituale pentru a face ca Trupul să funcţioneze adecvat, aşa cum este prezentat în context în 1 Corinteni 12:13. Experimentarea botezului cu Duhul Sfânt serveşte de asemenea ca fundament pentru păstratea unităţii Bisericii, conform cu contextul din Efeseni 4:5. A fi împreună cu Hristos în moartea, îngroparea şi învierea Sa prin botezul cu Duhul Sfânt este ceea ce ne îndeamnă să conştientizăm separarea noastră de puterea păcatului şi înnoirea vieţii noastre (Romani 6:1-10, Coloseni 2:12).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este botezul cu Duhul Sfânt?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries