settings icon
share icon
Întrebare

E Duhul Sfânt o persoană?

Răspuns


Mulți oameni consideră că doctrina despre Duhul Sfânt e confuză. E Duhul Sfânt o forță. O persoană sau altceva? Ce ne învață Biblia despre acest lucru?

Biblia ne pune la dispoziție multe căi prin care ne ajută să înțelegem că Duhul Sfânt e cu adevărat o persoană – adică e o Ființă personală, în loc să fie un lucru impersonal. În primul rând, în legătură cu El sunt folosite întotdeauna pronume personale. Limba greacă originală a Noului Testament e explicită în confirmarea Persoanei Duhului Sfânt. Cuvântul pentru „Duh" (pneuma) e neutru și în mod normal ar necesita pronume neutre pentru acord gramatical. Totuși, în multe cazuri, sunt întâlnite pronume masculine (de exemplu în Ioan 15.26, 16.13-14). Din punct de vedere gramatical, nu există nicio altă modalitate de a înțelege pronumele din Noul Testament legate de Duhul Sfânt – e folosit pronumele „El", ca Persoană.

Matei 28.19 ne învață să botezăm în Numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt. Aceasta e o referire colectivă la un Dumnezeu Triunic. De asemenea, nu trebuie să-L întristăm pe Duhul Sfânt (Efeseni 4.30). Putem păcătui împotriva Duhului Sfânt (Isaia 63.10) și Îl putem minți (Fapte 5.3). Trebuie să-L ascultăm (Fapte 10.19-21) și să-L cinstim (Psalmul 51.11).

Calitatea de Persoană a Duhului Sfânt e, de asemenea, afirmată de multele Lui lucrări. A fost implicat Personal în creație (Genesa 1.2), îi capacitează pe oamenii lui Dumnezeu (Zaharia 4.6), călăuzește (Romani 8.14), dă mângâiere (Ioan 14.26), convinge de păcat (Ioan 16.8), îi învață pe oameni (Ioan 16.13), restrânge păcatul (Isaia 59.19) și dă porunci (Fapte 8.29). Fiecare dintre aceste lucrări necesită implicarea unei persoane, în loc de o simplă forță, lucru sau idee.

Atributele Duhului Sfânt indică și ele personalitatea Lui. Duhul Sfânt are viață (Romani 8.2), are o voință (1 Corinteni 12.11), e omniscient (1 Corinteni 2.10-11), e veșnic (Evrei 9.14) și e omniprezent (Psalmul 139.7). O simplă forță nu poate poseda toate aceste atribute, dar Duhul Sfânt poate.

Și calitatea de Persoană a Duhului Sfânt e afirmată de rolul Lui ca a treia Persoană din Dumnezeire. Numai o Ființă care e egală cu Dumnezeu (Matei 28.19) și posedă atributele de omnisciență, omniprezență și calitatea de a fi veșnic poate fi definită ca Dumnezeu.

În Fapte 5.3-4, Petru face referire la Duhul Sfânt ca fiind Dumnezeu, afirmând: „Anania, pentru ce ți-a umplut Satana inima ca să minți pe Duhul Sfânt și să ascunzi o parte din prețul moșioarei? Dacă n-o vindeai, nu rămânea ea a ta? Și, după ce ai vândut-o, nu puteai să faci ce vrei cu prețul ei? Cum s-a putut naște un astfel de gând în inima ta? N-ai mințit pe oameni, ci pe Dumnezeu." Pavel, la fel, face referire la Duhul Sfânt ca fiind Dumnezeu în 2 Corinteni 3.17-18, când afirmă: „Domnul este Duhul, iar acolo unde este Duhul Domnului este libertate. Noi toți, cu fețe neacoperite, reflectăm slava Domnului, ca într-o oglindă, și suntem transformați în asemănarea Sa din slavă în slavă; aceasta vine de la Domnul, Care este Duhul." (NTLR)

Duhul Sfânt e o Persoană, așa cum arată clar Scriptura. Prin urmare, trebuie cinstit ca Dumnezeu și slujește în unitate perfectă cu Tatăl și Fiul, pentru a ne conduce în viața noastră spirituală.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

E Duhul Sfânt o persoană?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries