settings icon
share icon
Vraag

Wat is de volledige wapenrusting van God?

Antwoord


Het begrip “wapenrusting van God” komt uit Efeziërs 6:13-17: “Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden. Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen, de gerechtigheid als harnas om uw borst, de inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten, en draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven. Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden”.

Efeziërs 6:12 geeft duidelijk aan dat het gevecht met de Satan spiritueel is, en dat tastbare wapens daarom niet effectief gebruikt kunnen worden tegen hem en zijn onderdanen. Er wordt aan ons geen lijst gegeven met de specifieke tactieken die Satan zal gebruiken. De passage is echter duidelijk over het feit dat als we de instructies trouw opvolgen, we in staat zullen zijn om stand te houden, en de Satan zullen overwinnen ongeacht zijn strategie.

Het eerste element van onze wapenrusting is waarheid (vers 14). Dit is gemakkelijk te begrijpen, aangezien Satan ook wel de “vader van de leugen” (Johannes 8:44) genoemd wordt. Bedrog staat hoog op de lijst van dingen die God als gruwelen beschouwt. Een “tong die liegt” is een van de dingen die Hij haat (spreuken 6:16-17). We worden daarom aangespoord om de waarheid te verkondigen voor zowel onze eigen heiliging en verlossing, als ten behoeve van hen aan wie we verkondigen.

In vers 14 wordt ons ook verteld de borstplaat van gerechtigheid aan te doen. Een borstplaat beschermde de vitale organen van de strijder tegen klappen die anders dodelijk zouden zijn. Deze gerechtigheid is niet zoals de gerechtige daden van de mens. Dit is meer als de gerechtigheid van Christus, die God ons toerekent en die we ontvangen door geloof, welke onze harten beschermt tegen de beschuldigingen van Satan en ons binnenste ondanks zijn aanvallen behoudt.

Vers 15 spreekt over het voorbereiden van de voeten op spirituele conflicten. In oorlogsvoering plaatst een vijand soms gevaarlijke obstakels op de weg van optrekkende soldaten. Het idee van de voorbereiding van het evangelie van de vrede als schoeisel geeft aan wat we nodig hebben om Satans territorium te betreden, met de boodschap die zo essentiëel is voor het winnen van zielen voor Christus. We zijn ons ervan bewust dat we valstrikken zullen tegenkomen. Satan heeft vele obstakels op ons het pad geplaatst om zo de verspreiding van het evangelie een halt toe te roepen.

Het schild van geloof waar in vers 16 over gesproken wordt, maakt de twijfel die Satan zaait over de trouw van God en Zijn Woord onschadelijk. Ons geloof — waar Christus de “grondlegger en voltooier” van is (Hebreeën 12:2) — is als een gouden schild; waardevol, massief, en wezenlijk.

De helm van de verlossing uit vers 17 is de bescherming van het hoofd, waardoor een essentiëel lichaamsdeel beschermd blijft. We zouden kunnen zeggen dat onze manier van denken bewaard moet blijven. Het hoofd is de troon van de geest, welke geen valse leer zal aannemen of toe zal geven aan Satans verleidingen, wanneer het evangelie van hoop en eeuwig leven erdoor gegrepen is. Een onverlost persoon kan de klappen van een valse leer niet afweren, omdat hij zonder de bescherming van de helm van verlossing is en zijn geest niet in staat is om onderscheid te maken tussen spirituele waarheid en spirituele misleiding.

Vers 17 interpreteert zichzelf wat betreft het zwaard van de Geest — het is het Woord van God. Hoewel alle andere onderdelen van de geestelijke wapenrusting defensief zijn, is het zwaard van de Geest het enige offensieve wapen in de wapenrusting van God. Het spreekt van de heiligheid en macht van het Woord van God. Een groter geestelijk wapen is ondenkbaar. Tijdens de verzoeking van Jezus in de woestijn, was het Woord van God altijd Zijn ontwapenende weerwoord tegen Satan. Wat een zegen dat datzelfde Woord voor ons beschikbaar is!

In vers 18 wordt ons verteld dat we moeten bidden in de Geest (dat is, met de geest van Christus, met Zijn hart en Zijn prioriteiten) in combinatie met het dragen van de volledige wapenrusting van God. We kunnen het gebed niet verwaarlozen, omdat het de manier is waarop we geestelijke kracht ontvangen van God. Zonder gebed, zonder vertrouwen in God, is onze moeite in het geestelijk gevecht nutteloos en leeg. De volledige wapenrusting van God — waarheid, rechtvaardigheid, het evangelie, geloof, redding, het woord van God, en gebed — zijn de werktuigen die God ons gegeven heeft, waarmee we kunnen overwinnen op geestelijk gebied, en Satans aanvallen en verleidingen kunnen weerstaan.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is de volledige wapenrusting van God?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries