settings icon
share icon
Vraag

Wie zijn de vier ruiters van de apocalyps?

Antwoord


De vier ruiters van de apocalyps worden beschreven in Openbaring hoofdstuk 6 vers 1-8. De vier ruiters zijn symbolische beschrijvingen voor verschillende gebeurtenissen die plaats zullen vinden in de eindtijd. De eerste ruiter van de apocalyps wordt genoemd in Openbaring 6:2: “En ik zag, en zie, een wit paard, en die erop zat, had een boog en hem werd een kroon gegeven, en hij trok uit, overwinnende en om te overwinnen.” Deze eerste ruiter verwijst waarschijnlijk naar de Antichrist, die de autoriteit gegeven zal worden en iedereen zal overwinnen die zich tegen hem verzet. De Antichrist is de valse imitator van de ware Christus, die ook zal terugkeren op een wit paard (Openbaring 19:11-16).

De tweede ruiter van de apocalyps verschijnt in Openbaring 6:4, “En een tweede, een rossig paard, kwam, en hem, die erop zat, werd gegeven de vrede van de aarde weg te nemen, en dat zij elkander zouden slachten, en hem werd een groot zwaard gegeven.” De tweede ruiter verwijst naar vreselijke oorlogen die uit zullen breken in de eindtijd. De derde ruiter wordt beschreven in Openbaring 6:5-6, “…En ik zag, en zie, een zwart paard, en die erop zat had een weegschaal in zijn hand. En ik hoorde als een stem te midden van de vier dieren zeggen: Een maat tarwe voor een schelling en drie maten gerst voor een schelling; en breng geen schade toe aan de olie en de wijn.” De derde ruiter van de apocalyps verwijst naar een grote hongersnood die plaats zal vinden, waarschijnlijk als gevolg van de oorlogen van de tweede ruiter.

De vierde ruiter wordt genoemd in Openbaring 6:8, “En ik zag, en zie, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was [de] dood, en het dodenrijk volgde achter hem. En hun werd macht gegeven over het vierde deel der aarde om te doden, met het zwaard, met de honger, met de zwarte dood en door de wilde dieren der aarde.” De vierde ruiter van de apocalyps staat symbool voor de dood en verwoesting. Het lijkt een combinatie van de vorige ruiters te zijn. De vierde ruiter van de apocalyps zal nog meer oorlog en vreselijke hongersnood brengen samen met afschuwelijke plagen en ziekten. Wat het meest ongelofelijk is, of misschien het meest angstaanjagend, is dat de vier ruiters van de apocalyps slechts “voorgangers” zijn van nog ergere oordelen die later in de verdrukking zullen komen (Openbaring hoofdstuk 8-9 en 16).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wie zijn de vier ruiters van de apocalyps?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries