settings icon
share icon
Vraag

Wat is de verwoestende gruwel?

Antwoord


De uitdrukking “verwoestende gruwel” verwijst naar Matteüs 24:15 (NBV): “Wanneer jullie dus de “verwoestende gruwel” waarover gesproken is door de profeet Daniël, zien staan op de heilige plaats (lezer, begrijp dit goed).” Dit verwijst naar Daniel 9:27: “Hij zal een sterk bondgenootschap sluiten met velen, één week lang. De helft van de week zal hij offers noch gaven laten brengen, en boven op het altaar zal een verwoesting brengende gruwel te zien zijn, totdat het aangekondigde einde van die verwoestende kracht komt.” In 167 vóór Christus werd door een Griekse heerser, Antiochus Epiphanies genaamd, een altaar voor Zeus gebouwd boven op het altaar van brandoffers in de Joodse tempel in Jerusalem. Hij offerde ook een varken op het altaar in de Tempel in Jerusalem. Deze gebeurtenis staat bekend als de verwoestende gruwel.

In Matteus 24:15 sprak Jezus zo’n 200 jaar nadat de verwoestende gruwel die hierboven beschreven is had plaatsgevonden. Dus, Jezus moet geprofeteerd hebben dat ergens in de toekomst een andere verwoestende gruwel plaats zou vinden in een Joodse tempel in Jerusalem. De meeste uitleggers van Bijbelse profetie geloven dat Jezus verwees naar de Antichrist die iets zal doen dat sterk lijkt op wat Antiochus Epiphanies deed. Dit wordt bevestigd door het feit dat sommige dingen waar Daniel over profeteerde in Daniel 9:27 niet plaatsvonden in 167 vóór Christus tijdens het voorval van Antiochus Epiphanies. Antiochus sloot geen verbond van zeven jaar met Israël. Het is de Antichrist die, in de eindtijd, een verbond van zeven jaar zal sluiten met Israël en het dan zal verbreken door iets te doen dat lijkt op de verwoestende gruwel in de Joodse tempel in Jerusalem.

Wat de toekomstige verwoestende gruwel ook is, niemand zal er aan twijfelen dat de persoon die het uitvoert degene is die de Antichrist wordt genoemd. Openbaring 13:14 beschrijft hoe hij een soort beeld zal maken welke iedereen gedwongen zal worden te aanbidden. Het veranderen van de Tempel van de levende God in een plaats van aanbidding van de Antichrist is waarlijk een “gruwel”. Degenen die nog in leven zijn tijdens de verdrukking zouden oplettend moeten zijn en herkennen dat deze gebeurtenis het begin is van 3 ½ jaren van het ergste van de verdrukkingsperiode, en dat de terugkomst van de Heer Jezus op het punt staat te gebeuren. “Wees waakzaam en bid onophoudelijk om te ontkomen aan de dingen die gebeuren gaan en om voor de Mensenzoon te kunnen verschijnen.” (Lucas 21:36)

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is de verwoestende gruwel?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries