settings icon
share icon
Vraag

Wanneer, waarom, en hoe tuchtigt God ons als we zondigen?

Antwoord


De tuchtiging van de Heer is een feit in het leven van gelovigen dat vaak genegeerd wordt. We klagen vaak over onze omstandigheden zonder ons te realiseren dat het de consequenties zijn van onze eigen zonden en dat ze onderdeel zijn van de liefdevolle en goedgunstige tuchtiging van de Heer. Deze egocentrische onwetendheid kan bijdragen aan de vorming van een zondige gewoonte in het leven van de gelovige, waardoor nog grotere tuchtiging nodig wordt.

Tuchtiging moet niet verward worden met ijskoud, ongevoelig straffen. De tuchtiging van de Heer is een reactie van Zijn liefde voor ons en Zijn verlangen voor ons om heilig te zijn. “Mijn zoon, een berisping van de Heer mag je nooit terzijde schuiven, zijn bestraffing moet je zonder afschuw ondergaan, want de Heer straft wie hij liefheeft, zoals een vader die houdt van zijn zoon” (Spreuken 3:11-12; zie ook Hebreeën 12:5-11). God zal tests, beproevingen, en verschillende moeilijke omstandigheden gebruiken om ons berouwvol bij Hem terug te brengen. Het resultaat van Zijn tucht is een sterker geloof en een vernieuwde relatie met God (Jacobus 1:2-4), en dan hebben we het nog niet eens over het vernietigen van de greep van de zonde, waarin we verkeerden.

De tuchtiging van de Heer is voor onze eigen bestwil, zodat Hij verheerlijkt mag worden door onze levens. Hij wil dat we in heiligheid leven, met levens die de nieuwe natuur laten zien die we van God hebben gekregen: “Leid een leven dat in alle opzichten heilig is, zoals hij die u geroepen heeft heilig is. Er staat immers geschreven: ‘Wees heilig, want ik ben heilig.’ “(1 Petrus 1:15-16).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wanneer, waarom, en hoe tuchtigt God ons als we zondigen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries