settings icon
share icon
Vraag

Hoe kan ik de stem van God herkennen?

Antwoord


Deze vraag is door de eeuwen heen al door ontelbare mensen gesteld. Samuël hoorde de stem van God, maar herkende hem niet totdat hij er door Eli op werd gewezen (1 Samuël 3:1-10). Gideon ervoer een lichamelijke openbaring van God en twijfelde nog steeds over wat hij gehoord had, zelfs zo sterk dat hij om een teken vroeg, en dit niet één keer maar drie keer (Rechters hoofdstuk 6, vooral verzen 17-22, 36-40)! Wanneer we Gods stem proberen te horen, hoe kunnen we dan weten of Hij inderdaad degene is die tot ons spreekt? Op de eerste plaats hebben wij iets dat Gideon en Samuël niet hadden. Wij hebben de volledige Bijbel, het geïnspireerde Woord van God, zodat we deze kunnen lezen, kunnen bestuderen en erover kunnen mediteren. “Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust" (2 Timoteüs 3:16-17). Heb jij vragen over bepaalde zaken of beslissingen in je leven? Bekijk dan wat de Bijbel erover te zeggen heeft. God zal je nooit in een richting sturen of leiden die tegengesteld is aan wat Hij ons in Zijn Woord leert en belooft (Titus 1:2).

Op de tweede plaats moeten we Gods stem kunnen herkennen om hem te kunnen horen. Jezus zei: "Mijn schapen luisteren naar mijn stem, ik ken ze en zij volgen mij" (Johannes 10:27). Ik kan me persoonlijk met dit vers identificeren, al heb ik deze ervaring zelf daadwerkelijk met echte dieren opgedaan. Mijn schoonvader heeft een kleine boerderij. Wanneer we hem bezoeken is het een vaste gewoonte dat hij en ik er op zijn minst één keer samen op uit gaan om zijn kudde vee te inspecteren. Mijn schoonvader stapt dan uit de auto en hoeft dan slechts enkele woorden te spreken voordat onze auto omgeven is door koeien, die gretig op een mondvol hooi wachten. Maar zodra ik zelf de passagiersdeur open om uit te stappen, rennen de dieren alle kanten op. Wat is dan het verschil? Het vee ziet mijn vader op zijn minst één keer per dag en op sommige dagen wel twee of drie keer. Vanwege hun dagelijkse ontmoetingen met de man die hen voedt en om hen geeft, voelen de koeien zich bij hem op hun gemak. Ze weten het meteen wanneer er een vreemdeling in hun midden is. Als wij Gods stem willen leren kennen, dan moeten we dagelijks tijd met Hem doorbrengen.

Zorg ervoor dat de tijd die je dagelijks besteed aan bidden, Bijbelstudie en meditatie van Zijn Woord kwalitatief gezien goed besteed is. Hoe meer tijd je samen op een intieme manier met God en Zijn Woord doorbrengt, hoe gemakkelijker het zal zijn om Zijn stem en Zijn leiding in je leven te herkennen. Werknemers van een bank worden opgeleid om vervalst geld te kunnen herkennen. Zij bestuderen de echte bankbiljetten zo nauwkeurig, dat zij met gemak een vervalsing kunnen herkennen. Wij moeten ervoor zorgen dat we bekend raken met Gods Woord, dat Hij aan ons heeft gericht, zodat het duidelijk zal zijn dat het inderdaad God is wanneer Hij tot ons spreekt. God spreekt tot ons zodat we de waarheid kunnen begrijpen. Hoewel God ook hoorbaar tot mensen kan spreken (en dit ook doet), spreekt Hij vooral door middel van Zijn Woord; maar soms spreekt Hij ook door middel van de Heilige Geest tot onze gewetens en soms spreekt Hij door middel van omstandigheden of andere mensen. Door de boodschap af te meten aan de waarheid van de Schriftteksten, kunnen we leren om Zijn stem te herkennen.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe kan ik de stem van God herkennen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries