settings icon
share icon
Vraag

Hoe kan ik het boek Openbaring begrijpen?

Antwoord


De sleutel tot Bijbel interpretatie, vooral voor het boek Openbaring, is het hebben van een consistente hermeneutiek. Hermeneutiek is de studie van de principes van interpretatie van de Schrift. Een normale hermeneutiek of normale interpretatie van de Schrift betekent dat, tenzij het vers of de passage duidelijk aangeeft dat de auteur figuratieve taal gebruikte, het in de normale zin begrepen zou moeten worden. We moeten niet zoeken naar andere betekenissen als de normale betekenis van de zin logisch is. Ook moeten we de Schrift niet spiritualiseren door betekenissen toe te wijzen aan woorden of uitdrukkingen wanneer het duidelijk is dat de auteur, onder leiding van de Heilige Geest, de bedoeling had dat het begrepen dient te worden zoals het geschreven is.

Een voorbeeld is Openbaring 20. Velen zullen verschillende betekenissen toewijzen aan referenties naar een duizend-jarige periode. Echter, de taal impliceert op geen enkele manier dat de referenties naar de duizend jaar op enige andere wijze opgevat dienen te worden dan als een letterlijke periode van duizend jaar.

Een grove schets van het boek Openbaring wordt gevonden in Openbaring 1:19. In het eerste hoofdstuk, spreekt de opgestane en verheerlijkte Christus tot Johannes. Christus vertelt Johannes: “Schrijf daarom op wat je gezien hebt, wat er nu is en wat hierna zal gebeuren” (nieuwe Bijbelvertaling). Wat Johannes al had gezien is vastgelegd in hoofdstuk 1. “Wat er nu is” (de dingen die aanwezig waren in Johannes’ tijd) is vastgelegd in hoofdstuk 2-3 (de brieven aan de kerken). “Wat hierna zal gebeuren” (toekomstige dingen) is vastgelegd in hoofdstuk 4-22.

Over het algemeen gaan hoofdstuk 4-18 van Openbaring over Gods oordeel over de mensen op aarde. Dit oordeel is niet voor de kerk ( 1 Tessalonicenzen 5:2-9). Voordat het oordeel begint, zal de kerk weggehaald zijn van de aarde in een gebeurtenis die de opname wordt genoemd (1 Tessalonicenzen 4:13-18; 1 Korintiërs 15:51-52). Hoofdstuk 4-18 beschrijven een tijd van “Jakobs nood” – een tijd van nood voor Israël (Jeremia 30:7; Daniël 9:12, 12:1). Het is ook een tijd waarin God ongelovigen zal oordelen voor hun verzet tegen Hem.

Hoofdstuk 19 beschrijft de terugkomst van Christus met de kerk, de bruid van Christus. Hij verslaat het beest en de valse profeet en werpt ze in de vuurpoel. In hoofdstuk 20 zorgt Christus ervoor dat Satan gebonden en in de Diepte geworpen wordt. Dan richt Christus op de aarde zijn koninkrijk op en dat zal 1000 jaar duren. Aan het eind van de 1000 jaar wordt Satan losgelaten en leidt hij een verzet tegen God. Hij wordt snel verslagen en ook in de vuurpoel geworpen. Dan komt het laatste oordeel, het oordeel voor alle ongelovigen, en dan zullen ook zij in de vuurpoel geworpen worden.

Hoofdstuk 21 en 22 beschrijven waar naar verwezen wordt als de eeuwige toestand. In deze hoofdstukken vertelt God ons hoe eeuwigheid met Hem zal zijn. Het boek Openbaring is begrijpelijk. God zou het ons niet gegeven hebben als de betekenis ervan een groot mysterie zou zijn. De sleutel tot het begrijpen van het boek Openbaring is het zo letterlijk mogelijk te interpreteren – het zegt wat het bedoelt en het bedoelt wat het zegt.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe kan ik het boek Openbaring begrijpen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries