settings icon
share icon
Vraag

Wie was de echte historische Jezus?

Antwoord


Zonder enige twijfel is een van de vaakst gestelde vragen: “Wie was Jezus?” Er bestaat geen twijfel over dat Jezus verreweg de bekendste naam is in de hele wereld. Maar liefst een derde van onze wereldbevolking – ongeveer 2.5 miljard mensen – noemt zichzelf Christen. De Islam, waartoe ongeveer 1,5 miljard mensen behoren, erkent Jezus als de op één na grootste profeet na Mohammed. Van de resterende 3.2 miljard mensen (om en nabij de helft van de wereldbevolking) hebben de meesten ofwel de naam Jezus wel eens gehoord, of weten wie Hij is.

Als je een samenvatting zou moeten maken over het leven van Jezus vanaf Zijn geboorte tot Zijn dood, dan zou die nogal summier zijn. Hij werd geboren uit Joodse ouders in Bethlehem, een klein stadje ten zuiden van Jeruzalem, dat destijds onder Romeins gezag stond. Zijn ouders verhuisden in noordelijke richting naar Nazareth, waar Hij opgroeide. Daarom stond Hij algemeen bekend als “Jezus van Nazareth”. Zijn vader was een timmerman, dus waarschijnlijk leerde Jezus dat vak in Zijn jeugd. Toen Hij ongeveer dertig jaar oud was, begon Hij een openbare bediening. Hij koos twaalf mannen met een twijfelachtige reputatie als Zijn leerlingen en werkte vanuit Kafarnaüm, een groot vissersdorp en handelscentrum aan de kust van het Meer van Tiberias. Van daaruit reisde en predikte Hij in de hele regio van Galilea, waarbij Hij zich regelmatig bewoog tussen naburige heidenen en Samaritanen. Tussentijds reisde Hij af en toe naar Jeruzalem.

Wat Hij onderrichte en hoe Hij dat deed, was ongebruikelijk, en was voor velen een bron van ontzetting en ongerustheid. Zijn revolutionaire boodschap, die gepaard ging met verbazingwekkende wonderen en genezingen, leverde grote aantallen volgelingen op. Zijn populariteit onder het volk groeide snel en werd daardoor opgemerkt door de gevestigde leiders van het Joodse geloof. Al gauw werden deze Joodse leiders jaloers op Zijn succes. Veel van deze leiders vonden Zijn leer aanstootgevend en dachten dat hun bestaande religieuze tradities en rituelen gevaar liepen. Al snel spanden zij samen met de Romeinse heersers om Hem te laten doden. Gedurende deze tijd verraadde een van Jezus’ leerlingen Hem aan de Joodse leiders voor een miezerig geldbedrag. Kort daarna lieten zij Hem arresteren. Ze bekokstoofden vervolgens een haastig georganiseerde aaneenschakeling van schijnprocessen en lieten Hem prompt executeren door kruisiging.

Maar anders dan enige andere mens in de geschiedenis, was de dood van Jezus niet het eind van Zijn verhaal; sterker nog, Zijn dood was het begin. Het Christendom bestaat enkel en alleen om wat er gebeurde nadat Jezus stierf. Drie dagen na Zijn dood, begonnen Zijn leerlingen en vele anderen te verklaren dat Hij uit de doden was opgestaan. Zijn graf werd leeg teruggevonden, het lichaam was weg, en Hij verscheen vele malen aan verschillende groepen mensen, op verschillende plaatsen en onder ongelijke omstandigheden.

Als gevolg van dit alles begonnen mensen te verkondigen dat Jezus de Christus was, ofwel de Messias. Zij beweerden dat Zijn opstanding de boodschap van vergeving van de zonden door Zijn offer bekrachtigde. In eerste instantie verspreidden ze dit goede nieuws, dat bekend staat als het Evangelie, in Jeruzalem, de stad waar Hij ter dood gebracht was. Deze nieuwe aanhang werd al gauw bekend als de Weg (zie Handelingen 9:2, 19:9, 19:23, 24:22) en groeide snel. In korte tijd verspreidde deze evangelieboodschap van geloof zich ook buiten de regio, en strekte zelfs tot Rome en de uiterste gebiedsdelen van het grote Romeinse Rijk.

Zonder twijfel had Jezus een enorme invloed op de wereldgeschiedenis. De vraag over de “echte historische Jezus” kan het best beantwoord worden door het effect te bestuderen dat Jezus op de geschiedenis heeft gehad. De enige verklaring voor de weergaloze impact die Jezus had, is dat Jezus veel meer was dan gewoon maar een mens. Jezus was, en is, precies wie de Bijbel zegt dat Hij is – de vleesgeworden God. Alleen de God die de wereld schiep en de loop van de geschiedenis beheerst, zou zo’n drastische invloed op de wereld kunnen hebben.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wie was de echte historische Jezus?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries