settings icon
share icon
Vraag

Wat bedoelde Jezus toen Hij zei dat ‘deze generatie niet voorbij zal gaan’?

Antwoord


Dit citaat van Jezus over de eindtijd staat in Matteüs 24:34, Markus 13:30 en Lukas 21:32. Jezus zei: "Ik verzeker jullie, deze generatie gaat niet voorbij voordat dit allemaal gebeurd is.” De sleutel tot een correct begrip van deze uitspraak is de context. Dat wil zeggen, we moeten ook de verzen begrijpen die rondom vers 34 staan, en dan vooral de voorafgaande verzen. Jezus spreekt in Matteüs 24:4-31 over toekomstige gebeurtenissen. De generatie waarvan Jezus zegt dat die “niet zal voorbijgaan” tot Hij terugkomt, is de generatie die in leven is wanneer deze gebeurtenissen plaatsvinden. Jezus had de mensen die leefden tijdens Zijn bediening op aarde al verteld dat het koninkrijk van hen was weggenomen (Matteüs 21:43). Daarom moeten Matteüs 24 en 25 gezien worden als teksten over een toekomstige tijd. De “generatie” duidt op mensen die in de toekomst zullen leven, wanneer de gebeurtenissen uit Matteüs 24-25 zullen plaatsvinden.

Een andere mogelijkheid is dat Jezus een profetie deed met een “dubbele vervulling”. Een deel van wat Hij voorspelde zou dan plaatsvinden in de tijd van de generatie waar hij tegen Hij sprak, en een ander deel van deze profetieën van Jezus zou dan in 70 na Christus vervuld kunnen zijn, toen Jeruzalem door de Romeinen werd verwoest. Maar niet alle aspecten van de profetie van Jezus vonden plaats in 70 na Christus, maar pas later, zoals bijvoorbeeld Matteüs 24:29-31. Het probleem met dit standpunt is dat het niet strookt met de uitspraak van Jezus dat “dit allemaal” zou plaatsvinden in “deze generatie”. De beste interpretatie is daarom dat “deze generatie” duidt op de generatie die in leven zal zijn wanneer de gebeurtenissen in de eindtijd plaatsvinden.

Jezus zegt dus eigenlijk dat zodra de gebeurtenissen van de eindtijd beginnen, zij in een kort tijdsbestek zullen plaatsvinden. Dit idee weerklinkt in vele andere Schriftteksten (Matteüs 24:22; Markus 13:20; Openbaring 3:11; 22:7,12,20).Terug naar Nederlandse home page

Wat bedoelde Jezus toen Hij zei dat ‘deze generatie niet voorbij zal gaan’?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries