settings icon
share icon
Vraag

Wat is Christelijke spiritualiteit?

Antwoord


Wanneer we wedergeboren zijn, ontvangen we de Heilige Geest die ons stempelt voor de dag van verlossing (Efeziërs 1:13; 4:30). Jezus beloofde dat de Heilige Geest ons zou leiden “in alle waarheid” (Johannes 16:13). Deel van die waarheid is de dingen van God te nemen en ze toe te passen op ons leven. Wanneer dat toepassen is gebeurd, kiest de gelovige ervoor om de Heilige Geest hem/haar te laten leiden. Ware Christelijke spiritualiteit is gebaseerd op de mate waarin een wedergeboren gelovige de Heilige Geest toestaat zijn of haar leven te leiden en te sturen.

De apostel Paulus verteld gelovigen om vervuld te worden van de Heilige Geest. “Bedrink u niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat de Geest u vervullen” (Efeziërs 5:18). Deze tekst staat in de onvoltooid tegenwoordige tijd, en betekent daarom “blijf doorgaan met de Geest u laten vervullen”. Vervuld worden van de Geest is simpelweg de Heilige Geest toestaan ons te sturen in plaats van toegeven aan de verlangens van onze eigen vleselijke natuur. In deze passage maakt Paulus een vergelijking. Wanneer iemand gestuurd wordt door wijn, is hij dronken en vertoont hij bepaalde karakteristieke eigenschappen zoals onduidelijk spreken, wankel lopen, en verzwakte besluitvaardigheid. Zoals je kunt zien dat iemand dronken is door de karakteristieke eigenschappen die hij vertoont, zo zal ook een wedergeboren gelovige die gestuurd wordt door de Heilige Geest Zijn karakteristieke eigenschappen vertonen. We vinden die eigenschappen in Galaten 5:22-23 waar ze “de vruchten van de Geest” genoemd worden. Dit karakter wordt niet door zelfdiscipline bereikt. Een wedergeboren gelovige die gestuurd wordt door de Heilige Geest zal heldere spraak, een consistente spirituele wandel, en besluitvaardigheid op basis van Gods Woord vertonen.

Daarom omvat Christelijke spiritualiteit een keuze die we maken om “te weten en te groeien” in onze dagelijkse relatie met de Heer Jezus Christus door ons te onderwerpen aan de bediening van de Heilige Geest in ons leven. Dit betekent dat wij, als gelovigen, kiezen voor het helder houden van onze communicatie met de Geest door belijdenis (1 Johannes 1:9). Wanneer we de Geest bedroeven door te zondigen (Efeziërs 40:30; 1 Johannes 1:5-8), richten we een barrière op tussen onszelf en God. Wanneer we ons onderwerpen aan de bediening van de Geest wordt onze relatie niet verstoord (1 Tessalonicenzen 5:19). Christelijke spiritualiteit is een bewustzijn van gemeenschap met de Geest van Christus, onverstoord door vleselijkheid en zonde. Christelijke spiritualiteit ontwikkelt zich wanneer een wedergeboren gelovige een consequente en doorgaande keuze maakt om zich te onderwerpen aan de bediening van de Heilige Geest.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is Christelijke spiritualiteit?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries