settings icon
share icon
Vraag

Wat zegt de Bijbel over het Christelijke moederschap?

Antwoord


Het moederschap is een belangrijke rol die de Heer aan veel vrouwen heeft gegeven. In Titus 2:3-5 wordt moeders verteld dat ze van hun kinderen moeten houden: “Ze moeten goede raad weten te geven, en de jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen moeten liefhebben, dat ze ingetogen, kuis, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man moeten erkennen. Dan wordt het woord van God in ere gehouden.” In Jesaja 49:15a zegt de Bijbel: “Maar kan een vrouw haar zuigeling vergeten of harteloos zijn tegen het kind dat zij droeg?” Wanneer begint het moederschap?

Kinderen zijn een geschenk van de Heer (Psalm 127:3-5). In Titus 2:4 wordt het Griekse woord “phileoteknos” gebruikt. Dit woord is een voorstelling van een bijzonder soort “moederliefde”. Het idee dat door dit woord wordt uitgedrukt is “de voorkeur geven” aan onze kinderen, voor hen “zorgen”, hen “opvoeden”, hen “liefdevol omarmen”, “in hun behoeften voorzien” en met elk van hen “op tedere wijze bevriend raken” omdat zij op unieke wijze door Gods hand zijn geschapen. De Schrift gebiedt ons om “moederliefde” als onze verantwoordelijkheid te zien. Zowel vaders als moeders worden in het Woord geboden om verschillende dingen te doen:

Beschikbaarheid – ochtend, middag en avond (Deuteronomium 6:6-7)

Betrokkenheid – interactie, discussie, denken en het leven samen verwerken (Efeziërs 6:4)

Onderwijs – van de Schrift en een Bijbelse levensbeschouwing (Psalm 78:5-6, Deuteronomium 4:10, Efeziërs 6:4)

Opleiding – help de kinderen om vaardigheden te ontwikkelen en om hun sterke punten te ontdekken (Spreuken 22:6)

Tuchtiging – leer hen om ontzag voor God te hebben door consequent, liefdevol en ferm grenzen te trekken (Efeziërs 6:4, Hebreeën 12:5-11, Spreuken 13:24, 19:18, 22:15, 23:13-14, 29:15-17)

Opvoeding – geef hen een omgeving waarin ze onophoudelijk verbale ondersteuning ondervinden, net als de vrijheid om te falen, acceptatie, genegenheid en onvoorwaardelijke liefde (Titus 2:4, 2 Timoteüs 1:7, Efeziërs 4:29-32, 5:1-2, Galaten 5:22, 1 Petrus 3:8-9)

Een toonbeeld met integriteit zijn – leef zelf op de manier die je hen leert door een model te zijn dat je kinderen kan leren om de essentie van een godvruchtig leven te “vatten” (Deuteronomium 4:9, 15, 23; Spreuken 10:9, 11:3; Psalm 37:18, 37).

De Bijbel gebiedt nergens dat elke vrouw een moeder zou moeten zijn. Maar de Bijbel zegt wel dat vrouwen die door de Heer met het moederschap gezegend zijn deze verantwoordelijkheid serieus moeten nemen. Moeders hebben een unieke, belangrijke en cruciale rol in de levens van hun kinderen. Het moederschap is geen huishoudelijk karwei, noch een onplezierige taak. Net zoals een moeder een kind tijdens de zwangerschap draagt, en net zoals een moeder in de babytijd voor haar kind zorgt en het kind voedt, zo spelen moeders ook een voortdurende rol in de levens van hun kinderen, tieners, jonge volwassenen en zelfs volgroeide kinderen. Hoewel de rol van het moederschap moet blijven veranderen en zich moet ontwikkelen, moet er aan de de liefde, zorg, ondersteuning en bemoediging van een moeder nooit een einde komen.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zegt de Bijbel over het Christelijke moederschap?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries