settings icon
share icon
Vraag

Christelijk vasten – wat zegt de Bijbel hierover?

Antwoord


De Schriftteksten gebieden Christenen niet om te vasten. Het is niet iets dat God van Christenen vereist of verlangt. Maar toch zegt de Bijbel dat vasten goed is, ons voordeel zal opleveren en van ons wordt verwacht. Het boek Handelingen legt vast hoe gelovigen vasten voordat ze belangrijke beslissingen nemen (Handelingen 13:4; 14:23). Vasten en bidden zijn vaak aan elkaar verbonden (Lucas 2:37; 5:33). Veel te vaak concentreert men zich bij het vasten op de onthouding van voedsel. In plaats daarvan is het doel van het vasten om je ogen af te wenden van de zaken van deze wereld en om je zo op God te concentreren. Vasten is een manier om aan God en aan jezelf te laten zien dat jij je relatie met Hem serieus neemt. Vasten kan je helpen om een nieuw perspectief en een hernieuwd vertrouwen op God te bereiken.

Hoewel vasten in de Schriftteksten bijna altijd betrekking heeft op het vasten van voedsel, zijn er andere manieren om te vasten. Alles wat je tijdelijk op kunt geven om je beter op God te kunnen concentreren kan als een vorm van vasten worden beschouwd (1 Korintiërs 7:1-5). Vasten zou beperkt moeten worden tot een vastgestelde tijdsperiode, vooral wanneer het gaat om het vasten van voedsel. Lange periodes zonder eten kunnen het lichaam schade berokkenen. Vasten is niet bedoeld om je lichaam te bestraffen, maar om je op God te kunnen concentreren. Vasten zou ook niet als een “dieetmethode” moeten worden gezien. Vast niet om af te slanken, maar om een diepere gemeenschap met God te ontwikkelen. Jazeker, iedereen kan vasten. Sommige mensen bevinden zich weliswaar niet in een positie waarin ze van voedsel kunnen vasten (diabetici bijvoorbeeld), maar iedereen is in staat om tijdelijk iets in hun leven op te geven om zich beter op God te kunnen concentreren.

Door je ogen van de dingen van deze wereld af te nemen, kunnen we ons beter op Christus richten. Vasten is niet een manier om God te kunnen laten doen wat wij van Hem willen. Vasten verandert onszelf, niet God. Vasten is geen manier om geestelijker te lijken dan anderen. Vasten hoort met een nederige geest en een vreugdevolle houding te worden gedaan. Matteüs 6:16-18 verkondigt: “Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.”

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Christelijk vasten – wat zegt de Bijbel hierover?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries