settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje vijenca od trnja?

Odgovor


Nakon Isusovog lažnog suđenja i posljedičnog bičevanja, a prije raspeća, rimski vojnici „spletoše vijenac od trnja i staviše mu na glavu, i trsku u desnicu njegovu. Padoše pred njim na koljena te mu se izrugivahu govoreći: 'Zdravo, kralju židovski!'" (Matej 27,29; vidi i Ivan 19,2-5). Premda je vijenac od trnja bio izuzetno bolan, više je značio ruganje nego bol. „Kralja židovskog" su pretukli, pljuvali i izrugivali vjerojatno niže rangirani vojnici. Vijenac od trnja bila je krajnost njihovog ruganja, uzevši simbol kraljevstva i veličanstva, vijenac, i pretvorivši ga u nešto bolno i ponižavajuće.

Za kršćane je vijenac od trnja podsjetnik na dvije činjenice: (1) Isus je bio i jest kralj. Jednoga dana cijeli svemir će se pokloniti Isusu kao „Kralju kraljeva i Gospodaru gospodarā" (Otkrivenje 19,16). Ono što su rimski vojnici zamislili kao ruglo, zapravo je slika Kristovih dviju uloga, prve kao sluge patnika (Izaija 53), a druge kao pobjedničkog Mesije-Kralja (Otkrivenje 19). (2) Isus je bio spreman podnijeti bol, uvrede i sramotu, sve u naše ime. Vijenac od trnja i prateća patnja odavno su prošli, a Isus sada ima vijenac koji ga je dostojan. „Nego gledamo Isusa učinjena malo manjim od anđelā, zbog patnje smrtne slavom i čašću ovjenčana, da bi milošću Božjom za svakoga okusio smrt" (Hebrejima 2,9 VB, naglasak dodan).

Postoji još jedna simbolika utjelovljena u vijencu od trnja. Kad su Adam i Eva sagriješili, donijevši zlo i prokletstvo na svijet, dio prokletstva na čovječanstvu bilo je sljedeće: „Zemlja neka je zbog tebe prokleta! S mukom ćeš se od nje hraniti sve dane života svojega. Rađat će ti i trnjem i korovom, a hranit ćeš se poljskim raslinjem" (Postanak 3,17-18, naglasak dodan). Rimski su vojnici nesvjesno uzeli predmet prokletstva i oblikovali ga u vijenac za onoga koji će nas izbaviti od tog prokletstva. „Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom. Jer pisano je: Proklet svaki koji visi na drvetu" (Galaćanima 3,13). Krist nas je, u svojoj savršenoj pomirbenoj žrtvi, izbavio od prokletstva grijeha, čiji je simbol trn. Iako je bio namijenjen ismijavanju, vijenac od trnja ustvari je izvrstan simbol toga tko je Isus i onoga što je došao ostvariti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje vijenca od trnja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries