settings icon
share icon
Pitanje

Postoje li uvjeti za uslišanu molitvu?

Odgovor


Neki bi ljudi željeli molitvu bez uvjeta. Ali biblijska je činjenica da molitva ima uvjete. Istina je da je Isus rekao: „I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete" (Matej 21,22). No, čak i u toj izjavi, imamo jedan uvjet za molitvu: vjeru. Dok istražujemo Bibliju, otkrivamo da postoje i drugi uvjeti za molitvu.

Evo deset biblijskih uputa u vezi s molitvom koje uključuju uvjete za molitvu:

1) Molite se Nebeskom Ocu (vidi Matej 6,9). Ovaj se uvjet za molitvu možda čini očitim, ali je važan. Ne molimo se lažnim bogovima, sebi, anđelima, Budi ili Djevici Mariji. Molimo se biblijskom Bogu koji se objavio u Isusu Kristu i čiji Duh prebiva u nama. Dolazak k Njemu kao našem „Ocu" implicira da smo prvo Njegova djeca – postala po vjeri u Krista (vidi Ivan 1,12).

2) Molite za ono što je dobro (vidi Matej 7,11). Ne razumijemo i ne prepoznajemo uvijek ono što je dobro, ali Bog zna i željan je dati svojoj djeci ono što je najbolje za njih. Pavao se tri puta molio za iscjeljenje od nevolje i svaki put je Bog rekao: „Ne." Zašto bi Bog pun ljubavi odbio iscijeliti Pavla? Zato što je Bog za njega imao nešto bolje, naime, život po milosti. Pavao je prestao moliti za iscjeljenje i počeo se radovati u svojoj slabosti (2. Korinćanima 12,7-10).

3) Molite za ono što je potrebno (vidi Filipljanima 4,19). Davanje prioriteta Božjem kraljevstvu jedan je od uvjeta molitve (Matej 6,33). Obećanje je da će Bog zadovoljiti sve naše potrebe, a ne sve naše želje. Postoji razlika.

4) Molite iz pravednog srca (vidi Jakovljeva 5,16). Biblija govori o tome da je čistoća savjesti uvjet za uslišanu molitvu (Hebrejima 10,22). Važno je da svoje grijehe priznajemo Gospodinu. „Da sam u srcu svojemu gajio bezakonje, ne bi me saslušao Gospodin" (Psalam 66,18).

5) Molite iz zahvalnog srca (vidi Filipljanima 4,6). Dio molitve je stav zahvalnosti.

6) Molite u skladu s Božjom voljom (vidi 1. Ivanova 5,14). Važan uvjet molitve je da se moli unutar Božje volje. Isus je cijelo vrijeme molio na ovaj način, čak i u Getsemaniju: „Ne moja volja, nego tvoja neka bude" (Luka 22,42). Možemo moliti sve što želimo, s velikom iskrenošću i vjerom, za XYZ, ali ako je Božja volja ABC, naša je molitva pogrešna.

7) Molite u autoritetu Isusa Krista (vidi Ivan 16,24). Isus je razlog zbog kojeg možemo pristupiti prijestolju milosti (Hebrejima 10,19-22), i On je naš posrednik (1. Timoteju 2,5). Uvjet molitve je da molimo u Njegovo ime.

8) Ustrajno molite (vidi Luka 18,1). Ustvari, molite bez prestanka (1. Solunjanima 5,17). Jedan od uvjeta djelotvorne molitve je da se ne predajemo.

9) Molite nesebično (vidi Jakovljeva 4,3). Naši motivi su važni.

10) Molite s vjerom (vidi Jakovljeva 1,6). Bez vjere je nemoguće ugoditi Bogu (Hebrejima 11,6), koji jedini može učiniti nemoguće (Luka 1,37). Bez vjere, zašto moliti?

Jošuina molitva da sunce miruje, koliko god taj zahtjev bio odvažan, zadovoljila je sve ove uvjete molitve (Jošua 10,12-14). Ilijina molitva da kiša ne padne – i njegova kasnija molitva da kiša padne – zadovoljila je sve ove uvjete (Jakovljeva 5,17-18). Isusova molitva dok je stajao pred Lazarovim grobom ispunila je sve ove uvjete (Ivan 11,41). Svi oni su se molili Bogu, prema Njegovoj volji, za ono što je dobro i potrebno, u vjeri.

Primjeri Jošue, Ilije i Isusa uče nas da će se, kad se naše molitve usklade s Božjom suverenom voljom, dogoditi divne stvari. Nema potrebe da vas planine pritisnu, budući da se mogu kretati (Marko 11,23). Borba s kojom se suočavamo je da naše molitve uskladimo s Božjom voljom, da se naše želje podudaraju s Njegovim. Cilj je podudarnost između Božje volje i naše vlastite. Želimo točno ono što On želi; ništa više, ništa manje. I ne želimo ništa što On ne želi.

Pobožna, djelotvorna molitva ima uvjete i Bog nas poziva na molitvu. Kada možemo moliti velike stvari? Kad vjerujemo da Bog želi nešto veliko. Kada možemo odvažno moliti? Kad vjerujemo da Bog želi nešto odvažno. Kada trebamo moliti? Cijelo vrijeme.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoje li uvjeti za uslišanu molitvu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries