settings icon
share icon
Pitanje

Koji je ključ za učinkovitu molitvu?

Odgovor


Svatko želi da njegova molitva bude „djelotvorna“, i to toliko da kada se fokusiramo na „rezultate“ naših molitvi, gubimo iz vida nevjerojatnu privilegiju koju imamo u molitvi. To da ljudi poput nas mogu govoriti Stvoritelju svemira samo je po sebi čudesno. Tim više je zapanjujuća činjenica da nas On čuje i djeluje u našu korist! Prvo što trebamo razumjeti u vezi učinkovite molitve jest da je naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist morao umrijeti na križu kako bi nam uopće omogućio da pristupimo prijestolju milosti i molimo (Hebrejima 10,19-25).

Iako Biblija daje brojne smjernice o tome kako možemo produbiti našu komunikaciju sa Stvoriteljem, učinkovita molitva ima više veze s time tko moli nego „kako“ moliti. Doista, Biblija kaže: „Ispovijedajte jedni drugima svoje prijestupke i molite jedni za druge da budete iscijeljeni. Mnogo može djelotvorna molitva pravednika“ (Jakovljeva 5,16 VB), te da su „oči Gospodnje nad pravednima i uši mu priklonjene molitvama njihovim“ (1. Petrova 3,12 VB; Psalam 34,15), kao i da „molitva čestitih njemu je ugodna“ (Izreke 15,8). Molitva je spasila pravednog Daniela iz lavlje jazbine (Daniel 6,11), a u pustinji je Božji izabrani narod imao koristi od Mojsijevog ispravnog odnosa s Bogom (Izlazak 16–17). Postojane i ponizne molitve neplodne Hane donijele su rezultata kada je zanijela proroka Samuela (1. Samuelova 1,20), a molitve apostola Pavla čak su uzrokovale potres zemlje (Djela 16,25-26). Očito je da strastvene molitve Božje pravedne djece mogu postići mnogo (Brojevi 11,2).

Moramo biti sigurni da su naše molitve u skladu s Božjom voljom. „I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što išćemo po volji njegovoj, uslišava nas. A ako znamo da nas uslišava, što god išćemo, znamo da već imamo to što smo od njega zaiskali“ (1. Ivanova 5,14-15 VB). Molitva u skladu s Božjom voljom jest u suštini molitva u skladu s onime što bi On želio, a Božju otkrivenu volju možemo vidjeti kroz cijelu Bibliju. A ako ne znamo za što moliti, Pavao nas podsjeća da se kao Božja djeca možemo osloniti na Duha Svetoga koji posreduje za nas, kao Onaj koji se „po Božjoj volji zauzima za svete“ (Rimljanima 8,27). A budući da Božji Duh zna Božji um, molitva Duha uvijek je u skladu s voljom Oca.

Osim toga, molitva je nešto što vjernici trebaju činiti „neprestano“ (1. Solunjanima 5,17). Primjerice, u Luki 18,1 nam je rečeno da ustrajno molimo i „ne posustajemo“. Isto tako, kada predstavljamo svoje zahtjeve Bogu, trebamo moliti u vjeri (Jakovljeva 1,6; Marko 11,22-24), sa zahvaljivanjem (Filipljanima 4,6), s opraštajućim duhom prema drugima (Marko 11,25), u Kristovo ime (Ivan 14,13-14), te kao što je navedeno gore, sa srcem koje je ispravno pred Bogom (Jakovljeva 5,16). Snaga naše vjere, a ne duljina naših molitvi, ugađa Bogu kojem se molimo, stoga ne moramo impresionirati Boga svojom rječitošću ili inteligencijom. Uostalom, Bog zna kakve su naše potrebe, čak i prije nego što ga tražimo (Matej 6,8).

Također, trebamo biti sigurni da nemamo nepriznati grijeh u našim srcima kada molimo, budući da će to zasigurno biti zapreka za djelotvornu molitvu. „Nego su bezakonja vaša načinila razdvojnicu između vas i Boga vašega, i grijesi su vaši zakrili mu lice od vas da ne čuje“ (Izaija 59,2 VB; Psalam 66,18). Srećom, „ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde“ (1. Ivanova 1,9 VB).

Još jedna prepreka za učinkovitu komunikaciju s Bogom jest molitva sa sebičnim željama i pogrešnim motivima. „Išćete, a ne primate, jer loše išćete — da u pohotama svojim potratite“ (Jakovljeva 4,3 VB). Odbacivanje Božjeg poziva ili ignoriranje Njegovog savjeta (Izreke 1,24-28), štovanje idola (Jeremija 11,11-14) ili oglušivanje na vapaj siromaha (Izreke 21,13) služi kao dodatna prepreka za učinkoviti molitveni život.

Učinkovita molitva je način za jačanje našeg odnosa s našim Ocem u nebu. Kada proučavamo i slušamo Njegovu Riječ i želimo mu ugoditi, isti Bog koji je na molitvu Jošue učinio da stane Sunce (Jošua 10,12-13) poziva nas da smjelo pristupimo prijestolju milosti i molimo s pouzdanjem da će pružiti svoju milost i pomoći nam u vrijeme naše potrebe (Hebrejima 4,16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji je ključ za učinkovitu molitvu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries