settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je svakodnevna molitva važna?

Odgovor


Jednostavno, za sljedbenike Isusa Krista molitva je najbolji način komunikacije s Bogom. Molitva je sredstvo za svakodnevni dijalog s Onim koji nas je stvorio. Važnost svakodnevne komunikacije putem molitve ne može se precijeniti. Toliko je važno da se u Bibliji spominje preko 250 puta. Dakle, zašto je svakodnevna molitva toliko važna? Prvo, svakodnevna molitva daje nam priliku da podijelimo sve aspekte svog života s Bogom. Drugo, svakodnevna molitva daje nam priliku da izrazimo zahvalnost za sve što On pruža. Treće, svakodnevna molitva pruža platformu za priznanje našeg grijeha i traženje pomoći u nadvladavanju tog grijeha. Četvrto, svakodnevna molitva je čin štovanja i pokornosti. I konačno, svakodnevna molitva je način da priznamo tko stvarno kontrolira naš život. Pogledajmo svaki od ovih važnih razloga malo detaljnije.

Svakodnevna molitva daje nam priliku da podijelimo sve aspekte svog života s Bogom. Životne se okolnosti svakodnevno mijenjaju. Zapravo, sve se u vrlo kratkom vremenu može odvijati od dobrog ka lošem do još goreg. Bog nas poziva da mu svoje brige predamo na raspolaganje i za potencijalni blagoslov. Također nas poziva da svoje radosti i pobjede podijelimo s Njim. Ustvari, Jeremija 33,3 kaže: „Zazovi me, i ja ću ti se odazvati, i objavit ću ti velike i nedokučive stvari koje nisi znao." Bog želi da ga zazovemo kako bi mogao odgovoriti na naše molitve. Također želi podijeliti s nama nevjerojatne blagoslove koje bismo inače propustili da ga nismo tražili kroz molitvu. I na kraju, Jakovljeva 4,8 nam govori: „Približite se Bogu, i On će se približiti vama!" Bog želi da smo mu stalno blizu.

Svakodnevna molitva daje nam priliku da mu izrazimo zahvalnost za sve u životu što nam pruža. Nije tajna da moramo zahvaliti Gospodinu za sve ono što nam pruža i sve što čini u našu korist. Svakodnevno trebamo prepoznavati Njegovu dobrotu i ljubav prema nama. U 1. Ljetopisima 16,34 nam se zapovijeda: „Hvalite GOSPODA, jer je dobar, jer milosrđe njegovo traje dovijeka!" Psalmist nam u Psalmu 9,1 kaže: „Hvalit ću te, GOSPODE, svim srcem svojim, kazivat ću sva čudesa tvoja." Svakodnevno se molimo da priznamo Njegovu vjernost i obilnu zaštitu u našem svakodnevnom životu.

Svakodnevna molitva pruža platformu za priznanje našega grijeha i traženje pomoći da se pokajemo za taj grijeh. Priznajmo, svi griješimo svakodnevno bili svjesni ili ne. Dakle, što moramo činiti kao sljedbenici Isusa Krista? Pismo vrlo jasno kaže: „Grijeh svoj tebi obznanih i bezakonje svoje nisam krio. Rekoh: 'Priznat ću GOSPODU prijestupe svoje', i ti oprosti bezakonje grijeha mojega" (Psalam 32,5). Reci Bogu ono što On već zna i čini to svakodnevno. Svakodnevno molitveno vrijeme izvrsno je mjesto za rasteretiti sebe od iscrpljujućih posljedica grijeha. Kršćani tako često hodaju s nepriznatim grijehom koji ometa naš osobni odnos s Isusom Kristom, dok bismo se trebali ponizno podložiti i moliti za oprost. Još jedan važan element svakodnevne molitve je traženje snage od Boga da se pokajemo za svoje grijehe. Samo nam Bog može pomoći da se okrenemo od svojih grijeha, a da bi to bilo tako, On mora čuti našu molbu pokajanja.

Svakodnevna molitva čin je štovanja i poslušnosti. Možda jedan od najboljih stihova koji sažima zašto bismo se trebali moliti svakodnevno je 1. Solunjanima 5,16-18: „Svagda se radujte! Bez prestanka molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu." Božja je volja da se Njegova djeca raduju u Njemu, mole mu se i zahvaljuju mu. Moliti bez prestanka jednostavno znači da bismo molitvu trebali pretvoriti u redovnu naviku i nikada to ne prestati činiti. Molitva je također čin štovanja jer se mu moleći pokazujemo koliko ga obožavamo. Svakodnevna molitva također je čin poslušnosti koji Gospodinu donosi radost kad vidi svoju djecu kako slijede Njegove zapovijedi.

Svakodnevna molitva način je da priznamo tko zapravo kontrolira naš život. Kao kršćani znamo tko stvarno ima kontrolu. Bog je suveren. Ništa se ne događa, a da Bog za to ne zna (Izaija 46,9-10; Daniel 4,17). Budući da je suveren nad svime, zaslužuje naše štovanje i hvale. „Tvoja je, GOSPODE, veličina i sila i slava i pobjeda i veličanstvo, jer sve što je na nebu i na zemlji, tvoje je. Tvoje je, GOSPODE, kraljevstvo i ti si uzvišen kao poglavar iznad svega" (1. Ljetopisa 29,11). Bog je naš veliki Kralj i kao takav kontrolira svaki aspekt našeg života. Svakog bismo dana ponizno i s poštovanjem trebali priznati Njegovo pravo mjesto u našem životu rezervirano za tako velikog i strašnog Kralja.

Napokon, molitva je nešto što bismo svi trebali željeti činiti svakodnevno. Ipak, za mnoge kršćane može biti izazov da se ponize u svakodnevnoj molitvi. Za one koji hodaju s Gospodinom već dugi niz godina, svakodnevna molitva može postati ustajala i bez odgovarajućeg uvjerenja ili poštovanja. Bez obzira je li netko novi ili utvrđeni vjernik, molitvu uvijek treba smatrati NAJBOLJIM načinom razgovora s Bogom. Zamislite da ne razgovarate s voljenom osobom ili bliskim prijateljem. Koliko bi dugo trajao taj odnos? Svakodnevna molitva s Bogom svakodnevno je druženje s našim nebeskim Ocem. Zaista je nevjerojatno da bi Bog uopće želio imati zajedništvo s nama. Zapravo, psalmist pita: „Što je čovjek da ga se spominješ, i sin čovječji da ga pohađaš?" (Psalam 8,4). Svakodnevna molitva dobar je način da razumijemo ovu nevjerojatnu istinu i čudesnu privilegiju koju nam je Bog dao.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je svakodnevna molitva važna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries