settings icon
share icon
Pitanje

Što znači pristojno se odijevati?

Odgovor


U opisivanju načina odgovarajućeg odijevanja u crkvi, apostol Pavao opominje žene da se odijevaju „pristojno“ sa „stidljivošću i čednošću“, a zatim nastavlja uspoređujući nepristojno odijevanje s dobrim djelima koja dolikuju onima koji ispovijedaju da su istinski štovatelji Boga (1. Timoteju 2,9-10). Skromnost u načinu na koji se odijevamo ne odnosi se samo na crkvu; trebao bi biti standard za sve kršćane u svakom trenutku. Ključ razumijevanja onoga što sadržava pristojnost u odijevanju jest ispitati stavove i namjere srca. Oni čija su srca usmjerena na Boga potrudit će se odijevati skromno, pristojno i prikladno. Oni čija su srca usmjerena na sebe odijevat će se na način osmišljen da privuče pažnju na sebe bez obzira na posljedice za sebe ili druge.

Pobožna žena nastoji činiti sve iz pobožne perspektive. Zna da Bog želi da Njegovom narodu bude stalo do Njegove slave i duhovnog stanja braća i sestara u Kristu. Ako žena ispovijeda da je kršćanka, a ipak se odijeva na način kojim neumjereno skreće pažnju na svoje tijelo, slabi je svjedok Onoga koji je otkupio njezinu dušu umrijevši za nju na križu. Zaboravlja da je njezino tijelo otkupio Krist i da je sada hram Duha Svetoga (1. Korinćanima 6,19-20). Govori svijetu kako svoju vlastitu vrijednost vidi samo kao tjelesnu i kako njezina privlačnost ovisi o tome koliko otkrije svoje tijelo. Nadalje, nepristojnim odijevanjem, pokazivanjem svog tijela kako bi muškarci za njim žudjeli, spotiče svoju braću u Kristu na grijeh, nešto što Bog osuđuje (Matej 5,27-29). Izreke 7,10 spominje ženu koja je „bludno odjevena i himbena srca.“ Ovdje vidimo opis osobe čije se stanje srca pokazuje načinom odijevanja.

Biblija kaže da se žena treba odijevati pristojno, ali što to točno znači u modernom društvu? Mora li žena biti pokrivena od glave do pete? Postoje kultovi i religije u svijetu koji od žena to zahtijevaju. No, je li to biblijsko značenje pristojnosti? Još jednom, moramo se vratiti na pitanje stava srca. Ako je ženino srce usmjereno ka pobožnosti, u javnosti će nositi odjeću koja nije provokativna niti otkrivena, odjeću koja se ne odražava negativno na njezino osobno svjedočanstvo kao djeteta Božjeg. Čak i kada se svi drugi odijevaju nepristojno, ona se odupire iskušenju praćenja trenda. Zna da su te vrste odjeće dizajnirane kako bi privukle pažnju na njezino tijelo i izazvale požudu kod muškaraca, ali je dovoljno mudra da zna da joj taj oblik pažnje samo oduzima vrijednost. Ideja da svojim odijevanjem izaziva muškarce da griješe protiv Boga joj je mrska, jer želi ljubiti i štovati Boga, i to želi za druge. Pristojnost odijevanja otkriva pristojnost i pobožnost srca, stavove koji bi trebali biti želja svih žena koje žive na način da ugode i časte Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači pristojno se odijevati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries