settings icon
share icon
Pitanje

Uslišava li Bog molitve?

Odgovor


Kratki odgovor na ovo pitanje glasi: „Da!" Bog je obećao da će nam, kad budemo tražili ono što je u skladu s Njegovom voljom za naš život, dati ono što tražimo (1. Ivanova 5,14-15). Međutim, tu treba dodati još jedno upozorenje: odgovor nam se možda neće uvijek svidjeti.

Molimo za puno toga – od čega je nešto dobro, nešto loše, nešto stvarno besmisleno. Ali Bog sluša sve naše molitve bez obzira što tražili (Matej 7,7). Ne ignorira svoju djecu (Luka 18,1-8). Kad razgovaramo s Njim, obećava da će slušati i odgovoriti (Matej 6,6; Rimljanima 8,26-27). Njegov odgovor može biti neka varijacija „da" ili „ne" ili „čekaj, ne sada".

Imajte na umu da molitva nije naš način da natjeramo Boga da učini ono što želimo. Naše molitve trebaju biti usmjerene na ono što časti i slavi Boga i odražavati ono što Biblija jasno otkriva kao Božju volju (Luka 11,2). Ako se molimo za nešto što sramoti Boga ili nije Njegova volja za nas, On nam vjerojatno neće dati ono što tražimo. Božja mudrost daleko nadmašuje našu vlastitu i moramo se pouzdati da su Njegovi odgovori na naše molitve najbolja moguća rješenja.

Uslišava li Bog molitve? – Kad Bog kaže „da".
U prva dva poglavlja 1. Samuelove, Hana se moli i traži od Boga da joj da dijete. Nije mogla zatrudnjeti, a to se u biblijska vremena smatralo sramotom za ženu. Hana se usrdno molila – toliko usrdno da je svećenik koji ju je vidio kako moli pomislio da je pijana. Ali Bog je čuo Hanu i dopustio joj da rodi dijete.

Isus je rekao: „I što god zaišćete u moje ime, to ću učiniti, da se proslavi Otac u Sinu" (Ivan 14,13). Ako se izričito molite za nešto i Bog vam to odobri, tada možete biti sigurni da je to Njegova volja. Ništa se ne događa bez Božjeg dopuštenja (Rimljanima 8,28).

Uslišava li Bog molitve? – Kad Bog kaže „ne".
U Ivanu 11, Marija i Marta željele su da Isus izliječi njihovog umirućeg brata, no Isus je dopustio da Lazar umre. Zašto je rekao „ne" tim ožalošćenim ženama koje su ga toliko voljele? Budući da je za Lazara planirao veće stvari, stvari koje nitko nije mogao ni zamisliti.

„Ne" je jedan od najtežih odgovora koje možemo dobiti. No, još jednom, važno je zapamtiti da je Bog sveznajući i svjestan cijele vremenske linije kroz povijest. Zna svaki mogući ishod svakog mogućeg izbora u svakoj mogućoj situaciji; mi ne znamo. Vidi „veliku sliku"; mi vidimo djelomični potez kista. Izreke 3,5 kažu: „Uzdaj se u GOSPODA svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum." Kad dobijemo odgovor „ne", moramo vjerovati da ono što smo tražili nije bila Božja volja.

Uslišava li Bog molitve? – Kad Bog kaže „čekaj, ne sada".
Ponekad je čuti „čekaj" čak teže nego čuti „ne", jer to znači da moramo biti strpljivi (Rimljanima 8,25). Iako je čekanje teško, možemo biti zahvalni što je Bog u kontroli i vjerujemo da će Njegovo vrijeme biti savršeno (Rimljanima 12,12; Psalam 37,7-9).

Bog želi najbolje za vaš život. Ne želi da bespotrebno patite. Jeremija 29,11 kaže: „Jer ja znam namisli što sam ih ja s vama namislio,' riječ je GOSPODNJA, 'namisli mira, a ne zla, da vam dadnem budućnost i nadu." Budite strpljivi i znajte da je On vaš Otac koji vas voli (Psalam 46,10).

Pridržavajte se Filipljanima 4,6 dok upućujete svoje zahtjeve Bogu: „Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu." Tada, kad Bog odgovori, budite spremni prihvatiti Njegovu mudrost – bez obzira slažete li se s Njegovim odgovorom ili ne.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Uslišava li Bog molitve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries