settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu obnoviti svoj brak?

Odgovor


Budući da potreba za obnovom bračnih odnosa može biti iz mnogih raznih razloga, pogledat ćemo temeljna načela koja Biblija navodi za odnose općenito, a potom brak posebno.

Započnimo s odnosom jedan na jedan između muškarca ili žene i Gospodina Isusa Krista. Kao nanovo rođeni vjernici, uspjeh svakog odnosa s drugima u izravnoj je korelaciji s kvalitetom našeg osobnog odnosa s Gospodinom Isusom Kristom. Kada smo zbog grijeha ili mentalnih stavova koji su u suprotnosti s božanskim gledištem izvan zajedništva s Gospodinom, otkrivamo da najprije nismo dobro sa samima sobom, a to se prelijeva na naše odnose s drugima. Stoga, obnavljanje našeg zajedništva s Gospodinom kroz slaganje s Njegovim gledištem i odmaranje u Njegovom oprostu (1. Ivanova 1,9) jest mjesto s kojim trebamo početi.

Sve to vrijedi pod pretpostavkom da pojedinac ima osobni odnos s Gospodinom Isusom Kristom putem novog rođenja. To znači da je osoba nanovorođena u novosti života, jer je prihvatila spasenje kroz dar vječnoga života u Kristu. Ako taj korak nije poduzet, onda biblijska načela nisu prvi problem kojeg treba riješiti; onda je to vječno spasenje, odnosno otkupljenje.

Za nanovo rođenog vjernika, oprost je položaj i privilegija koje imamo u Kristu, i zbog tog nam je oprosta zapovjeđeno da opraštamo drugima. „I budite jedni drugima dobrostivi, samilosni, opraštajući jedni drugima kao što i Bog u Kristu oprosti vama“ (Efežanima 4,32 VB). Ako smo vjernici, oprošteno nam je „u Kristu“, stoga „u Kristu“ također opraštamo drugima. Nijedan odnos ne može biti obnovljen bez oprosta. Oprost je odluka koju donosimo na temelju realnosti našeg vlastitog stanja u kojem nam je oprošteno.

Za bračni odnos, Biblija nam daje jasan model koji je suprotan od svjetskog gledišta. Jednom kad se oprost daje i prima, primjenjujući Božji model, dvije razdvojene strane će početi proces sjedinjenja Bogu na čast. To zahtijeva odluku koju donose obje strane. Postoji stara uzrečica: „Ne možeš koristiti ono što ne znaš.“ Stoga, da bismo naučili Božji model za brak moramo pogledati u Božju Riječ.

Bog je odredio prvi brak u Edenskom vrtu između Adama i Eve. Kada je grijeh ušao na svijet, to savršeno jedinstvo bilo je uništeno. Nakon toga, Bog je rekao Evi da će Adam biti njezina „glava“ koja će nad njom gospodariti (Postanak 3,16). (Usporedi 1. Korinćanima 11,3; Efežanima 5,22; Titu 2,5; 1. Petrova 3,5-6.) Ovo je „pravilo“ odbačeno od strane modernog liberalnog ženskog pokreta i donijelo je neopisivu nesreću onima koji vjeruju u „laž“. Tu je i ljudsko gledište da su „svi jednaki“. Na neki način, to je istina. Svi imamo jednak pristup spasenju u Kristu Isusu (Galaćanima 3,28). Ali reći da su svi u svijetu jednaki po ljudskim mogućnostima, sposobnostima ili čak moći jest naivno. Bog je imao svrhu za žene što ih je stavio pod autoritet njihovih muževa. Zbog grijeha, to je pravilo ujedno zloupotrijebljeno i izrugano, a rezultat je donio kaos domu i obitelji. Međutim, Bog kaže da muž treba „ljubiti svoju ženu kao svoje tijelo“ (Efežanima 5,28). Ustvari, veliki je dio odgovornosti dan mužu. Žena treba slušati svog muža kao Gospodina; međutim, muževi trebaju ljubiti svoje žene „kao što i Krist uzljubi crkvu te sama sebe predade za nju“ (Efežanima 5,25-29).

Prva Korinćanima 7 uspostavlja neke principe i savjete o braku koji su praktični, osobni i vođeni Duhom. Ponavljamo, ovo vrijedi pod pretpostavkom da su pojedinci nanovo rođeni vjernici. Ovaj odlomak govori o preljubu, bludnosti, ostajanju neženjom i čistim ili – kako bi se izbjegle zamke strasti i bludnosti – da se ulazi u brak.

Božji model braka djeluje, ali potrebna je obostrana predanost. Obično, ako je bračni odnos narušen, postoje stvari koja treba oprostiti i ostaviti iza sebe kako bi se krenulo naprijed, i ponavljamo, za to je potrebna odluka i predanost. Ako se ne želi oprostiti, nema obnove. Najvažnije pitanje svakoga pojedinačno jest odgovornost pred Gospodinom. Hodanje u opraštanju i zajedništvu bilo bi divno mjesto za početak obnavljanja odnosa.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu obnoviti svoj brak?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries