settings icon
share icon
Pitanje

Koja je vrijednost molitvenog sastanka?

Odgovor


Kršćani su se od samog početka crkve okupljali kako bi se molili (Djela 4,24; 12,5; 21,5). Molitveni sastanci dragocjeni su za crkvu u cjelini i za pojedince koji sudjeluju.

Molitva je samo za one koji vjeruju da je Bog osoban i koji žele osobni odnos s Njim. Kršćani znaju da molitva djeluje jer susreću Boga koji izjavljuje: „Razgovaraj sa mnom i ja ću slušati." Apostol Ivan to potvrđuje: „I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što išćemo po volji njegovoj, uslišava nas. A ako znamo da nas uslišava, što god išćemo, znamo da već imamo to što smo od njega zaiskali" (1. Ivanova 5,14-15).

Kroz naše molitve, posebno zajedničke, pokazujemo i potvrđujemo vjeru koju imamo u Isusa. Andrew Murray, veliki kršćanski sluga i plodonosni autor, rekao je: „Molitva gotovo u potpunosti ovisi o tome kome mislimo da se molimo." Kroz disciplinu molitve jedni s drugima razvijamo sve veću bliskost s Bogom i stvaramo duhovnu vezu jedni s drugima. Ovo je jedan od najvrjednijih aspekata zajedničke molitve.

Još jedna dragocjena korist molitvenih sastanaka je priznavanje naših grijeha jedni drugima. Molitveni sastanci nam daju priliku da se pokoravamo zapovijedi koja glasi: „Ispovijedajte jedni drugima svoje prijestupke i molite jedni za druge da budete iscijeljeni" (Jakovljeva 5,16). Ovdje Jakov ne govori nužno o tjelesnom iscjeljenju, već o duhovnoj obnovi (Hebrejima 12,12-13). Također se poziva na Božje oproštenje, koje vjerniku omogućuje da ponovno bude duhovno cjelovit. Jakov je znao da je onaj koji se odvoji od stada najosjetljiviji na opasnosti grijeha. Bog želi da se njegovi ljudi međusobno potiču i podržavaju u zajedništvu punom ljubavi, međusobnom poštenju i priznavanju grijeha dok molimo jedni za druge i jedni s drugima. Tako blisko zajedništvo pomaže pružiti duhovnu snagu kako bi se iskusila pobjeda nad grijehom.

Druga velika vrijednost molitvenih sastanaka je ta što vjernici potiču jedni druge da izdrže. Svi se suočavamo s preprekama, ali dijeleći to i moleći se zajedno kao kršćani, često pomažemo drugima da izbjegnu obeshrabrenje u svom duhovnom životu. Vrijednost korporativne molitve leži u njenoj snazi da ujedini srca. Molitva pred Bogom u ime naše braće i sestara utječe na duhovno povezivanje. Dok „nosimo bremena jedni drugih", „ispunjavamo zakon Kristov" (Galaćanima 6,2). Tamo gdje postoji molitva postoji jedinstvo, za koje je Isus tako usrdno molio za svoje sljedbenike (Ivan 17,23).

Molitveni sastanci više od svega donose promjene. Moleći jedni s drugima, vjernici mogu svjedočiti kako Bog stvara čuda i mijenja srca.

Molitveni sastanak vrijeme je koje ima stvarnu vrijednost jer vjernici traže duboku prisnost i tiho zajedništvo s Bogom na Njegovom prijestolju. To je vrijeme jedinstva s drugim vjernicima u Gospodinovoj prisutnosti. Vrijeme je da se brinemo za one oko nas dok dijelimo njihova bremena. To je vrijeme kada Bog očituje svoju ljubav koja nema kraja i želju za komunikacijom s onima koji ga vole.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je vrijednost molitvenog sastanka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries