settings icon
share icon
Pitanje

Je li dopušteno koristiti svijeće/svijećnjake u vezi s molitvom?

Odgovor


Ne postoji biblijski razlog zašto ne bismo mogli paliti svijeće dok molimo ili dok radimo bilo što drugo. Svijeće su neživi predmeti. Nemaju silu, snagu, niti mistične ili natprirodne sposobnosti. One su ništa drugo nego vosak i komadić strune s eventualno dodanim mirisom.

Svijeće – i druga svjetla – nas mogu podsjetiti da je Isus Svjetlost svijeta. Svijeće nas mogu podsjetiti da stavimo svoje pouzdanje u svjetlo kako bismo mogli postati sinovi svjetla (Ivan 12,36). Kad svijeća gori dok se molimo, može poslužiti da svoje molitve i misli usmjerimo na Isusa kao Svjetlo svijeta.

Ono što svijeće ipak ne mogu jest da prate naše molitve do neba, učine naše molitve silnijima ili učinkovitijima, dodaju bilo što našim molitvama ili mole na bilo koji način za nas. Na primjer, smatra se da svijeće koje gore u Rimokatoličkoj crkvi nastavljaju molitve molitelja dugo nakon što su napustili crkvu. To nije biblijski. Molitva je razgovor s našim nebeskim Ocem – dijalog između dva živa, svjesna, odgovorna bića koja dijele isti Duh. Nijedna svijeća ne može stupiti u takav odnos.

Svijeće se koriste u raznim oblicima obreda štovanja. Vještice i šamani, katolici, Newageri, neki protestanti, Židovi, budisti i hinduisti koriste svijeće u svojim štovanjima. Paljenje zavjetnih svijeća također je u skladu s novim trendovima štovanja koji prihvaćaju misteriju, misticizam i ulazak u stvarnost kroz iskustvo.

U konačnici, uporaba svijeća u molitvi samo je po sebi bezazleno. Opasnost je u tome što im se pripisuje moć koju one jednostavno ne posjeduju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li dopušteno koristiti svijeće/svijećnjake u vezi s molitvom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries