settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je molitva za druge važna?

Odgovor


Molitvu za druge – a to se odnosi na molitvu općenito – lako je ispitati. Zašto bismo se molili ako Bog već zna naše najbolje interese? Neizmjerno je mudriji od nas. Zašto mu treba da molimo? Zar ne bi bilo bolje da mu samo vjerujemo da će učiniti ono što je najbolje? Istina jest da je Bog mudriji od nas (1. Korinćanima 1,25) i da bismo mu trebali vjerovati (Izreke 3,5-6). I upravo iz tih razloga trebamo moliti, jer molitva za sebe i molitva za druge nešto je što nam Bog zapovijeda.

Molitva za druge preporučuje se kao izvor iscjeljenja (Jakovljeva 5,16) zajedno s priznanjem. Jakov nam kaže da „mnogo može djelotvorna molitva pravednika". Znači li to da Bog čuje samo molitve dobrih ljudi? Ne, riječ pravednik u Bibliji odnosi se na one koji imaju vjeru i pokriveni su Isusovom pravednošću (Rimljanima 5,1; 3,21-22; 4,2-3).

Isus nam je rekao da molimo u Njegovo ime (Ivan 14,13-14). Ako učinite nešto „u ime" nekoga drugoga, znači da to radite u skladu s njegovim željama. Stoga je poznavanje Boga i razumijevanje Njega sastavni dio molitve. Sad počinjemo shvaćati zašto je molitva za druge važna. Molitva ne znači da dobivamo sve što želimo ili da u svakom trenutku držimo druge sigurnima, zdravima i bez problema. Molitva je moćan način na koji upoznajemo svog Spasitelja, a također okuplja vjernike. Učinkovita molitva za druge približit će nas Bogu, jer se djelotvorna molitva temelji na spoznaji Njegove volje (1. Ivanova 5,14). Također će nas približiti drugima, jer o njima saznajemo više i fokusiramo se na njihove potrebe.

Za većinu nas molitva za druge nastoji slijediti ovaj tekst: Gospode, pruži mom prijatelju posao, pouzdan prijevoz, dobro zdravlje i sigurnost. Ako nekoga stvarno dobro poznajemo, mogli bismo se moliti za njihov brak ili druge odnose. Nema ništa loše u molitvi za te stvari; zapravo nas Biblija potiče da se molimo za sve i time umirimo svoje tjeskobe (Filipljanima 4,6). Ispravno je moliti za zdravlje i da se dogode dobre stvari (3. Ivanova 1,2).

Međutim, većina molitvi zabilježenih u Bibliji druge je vrste. Kad se Isus molio za druge, molio je za njihovu vjeru (Luka 22,32), molio se protiv iskušenja u njihovim životima (Luka 22,40), molio je za njihovo jedinstvo (Ivan 17,11) i molio je za njihovo posvećenje (Ivan 17,17). Pavao se molio za spasenje izgubljenih (Rimljanima 10,1); molio je da braća ostanu na pravom putu (2. Korinćanima 13,7); molio je da vjernici budu ojačani Duhom, ukorijenjeni i utemeljeni u ljubavi, sposobni shvatiti Božju ljubav i ispunjeni puninom Boga (Efežanima 3,14-19). Sve su to molitve za duhovni blagoslov; sve su „u Isusovo ime" i prema Očevoj volji – molitve koje će zajamčeno pronaći „da" u Kristu (2. Korinćanima 1,20).

Molitva za druge je važna jer ispunjava novozavjetnu zapovijed. Moramo se moliti za sve ljude (1. Timoteju 2,1). Moramo se moliti za vladine čelnike (1. Timoteju 2,2). Moramo se moliti za nespašene (1. Timoteju 2,3-4). Moramo se moliti za druge kršćane (Efežanima 6,18). Moramo se moliti za službenike evanđelja (Efežanima 6,19-20). Moramo se moliti za progonjenu crkvu (Hebrejima 13,3). Molitva za druge miče naš fokus sa nas samih i stavlja ga na potrebe oko nas. Dok „nosimo bremena jedni drugih", „ispunit ćemo Kristov zakon" (Galaćanima 6,2). Počnite moliti za druge danas i pomozite graditi Kristovo tijelo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je molitva za druge važna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries