settings icon
share icon
Pitanje

Što je natapana molitva?

Odgovor


Od 1990-ih nadalje dolazi do povećanog fokusa na misticizam u raznim segmentima kršćanstva. Na granici s ezoteričnim, ta mistična iskustva donijela su podjelu između „činjenične vjere“ i „vjere na temelju osjećaja“, te prijete time da se zdrav biblijski nauk zamijeni s emotivno vođenom reakcijom. Natapana molitva jedna je takva mistična aktivnost. Opisuje se kao odmor u Božjoj prisutnosti. To se postiže puštanjem nekih nježnih pjesama štovanja, bilo da ste u sjedećem ili ležećem položaju, te molitvom kratkih, jednostavnih molitvi jedno duže vrijeme, ali također i oslobađanjem uma od drugih misli. U trenutku kada osjećate Božju prisutnost kroz neku vrstu manifestacije kao što su trnci, osjećaj vrućine ili hladnoće, ili čak blagi vjetar koji naizgled puše kroz vaše tijelo, upravo se „natapate“ u toj prisutnosti.

Iako to nekima može zvučati malo čudno, ne znači odmah da je nužno loše. Međutim, pravilo po kojem mjerimo naše iskustvo u životu jest Biblija (2. Timoteju 3,16-17), i kada u skladu s njom ispitujemo natapanu molitvu, pronalazimo nedostatak biblijske podrške. Nigdje se u Bibliji ne može naći model molitve kojeg slijedi natapana molitva.

Molitva u svom najjednostavnijem obliku u Bibliji zaziva ime Gospodnje (Postanak 4,26), i na svakom mjestu gdje se nalazi u Bibliji, opisuje se kao komunikacija s Bogom. Natapana molitva započinje na taj način, ali brzo prelazi u meditativno stanje nalik transu. To je trenutak kada natapana molitva prestaje biti biblijska i postaje više kao New Age praksa ili nešto u čemu bi sudjelovao pristalica hinduizma.

Ne može se zanijekati da iskustvo Božje prisutnosti može biti snažno i može promijeniti život. Biblijski govoreći, cilj onoga što natapana molitva pokušava postići nije pogrešan, već je pogrešna njezina metodologija. Natapana molitva fokusira se na dobivanje duhovnog iskustva tražeći Božju prisutnost kroz mistične vježbe. U tome je slična „kontemplativnoj molitvi“ i kontemplativnoj duhovnosti, koji su jednako nebiblijski. Biblijska molitva je razgovor s Bogom imajući Njegovu volju na umu (1. Ivanova 5,14). Vjernik koji moli na biblijski način već razumije da je Božja prisutnost uvijek s njime (Psalam 139,7; Matej 28,20; 1. Korinćanima 6,19; 1. Solunjanima 4,8; 2. Timoteju 1,14), te ne treba nikakvo fizičko iskustvo da bi to dokazao.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je natapana molitva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries