settings icon
share icon
Pitanje

Ima li molitva nad stihovima veću učinkovitost od ostalih molitava?

Odgovor


Neki su ljudi otkrili da je korištenje biblijskih stihova u molitvama učinkovit način molitve. „Moleći stihove natrag Bogu" izgleda pomaže usredotočiti um i osigurati da predmet molitve ugađa Bogu.

Jakovljeva 5,16 kaže: „Mnogo postiže žarka molitva pravednikova." Prva Ivanova 5,14-15 kaže: „I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što išćemo po volji njegovoj, uslišava nas. A ako znamo da nas uslišava, što god išćemo, znamo da već imamo to što smo od njega zaiskali." Riječ „mnogo" ovdje znači dovoljno za postizanje željenog rezultata. „Žarka" znači postojana, uporna i intenzivna. Jakov i Ivan nam govore da, kako bi naše molitve bile djelotvorne, moraju biti žarke, smislene i u skladu s Božjom voljom.

Jedan od načina da znamo da su naše molitve Božja volja jest moliti određene stihove koji izražavaju ono što je u našim srcima. Stihovi se ne smiju koristiti kao neka vrsta čarolije koja se ponavlja bez razmišljanja kao da riječi imaju snagu. Moć molitve dolazi samo od Boga u srce koje je „žarko". Ali kad nađemo zapovijed ili obećanje koje izražava ono što je u našim srcima, znamo da se slažemo s Bogom kada ga koristimo kao molitvu. Uostalom, to je Njegova Riječ. Što više pamtimo i razmišljamo nad stihovima, to više postaju dio nas. Istina koju proučavamo pada nam na pamet kad molimo i često je odgovor kojeg tražimo. Često kad ne znamo što moliti, Biblija nam može dati riječi. Psalmi sadrže stotine molitvi i mnogi od njih već su naše misli pretočili u riječi.

Isus daje naš najbolji primjer djelotvorne molitve. Njegova najduža zabilježena molitva je Njegova „Velikosvećenička molitva", koja se nalazi u Ivanu 17. Prvo što primjećujemo je jedinstvo duha kojeg Isus ima s Ocem. Započinje govoreći: „Oče, došao je čas." Isus nije govorio Ocu ništa što nije znao. Isus je radije priznavao da se slažu. Toliko je vremena proveo u usrdnoj molitvi da je poznavao Očevo srce. To je cilj djelotvorne molitve: razumjeti Božje srce i uskladiti svoje volje s Njegovim. Bilo da koristimo vlastite riječi ili one napisane prije dvije tisuće godina, ključ učinkovite molitve je da ona dolazi iz srca i traži Božju volju.

Molitva nad stihovima kao čin osobne predanosti dobar je način da znamo da učinkovito molimo. Na primjer, možemo uzeti stih iz Galaćanima 2,20 i koristiti ga kao molitvu posvećenja. Takva molitva mogla bi zvučati otprilike ovako: „Oče, danas se razapinjem s Kristom. Više ne živim ja, već Krist živi u meni. Ovaj život koji danas živim živjet ću po vjeri u Sina Božjega, koji me volio i dao se za mene." Moleći na taj način uzimamo Božje srce i postavljamo ga kao svoj cilj. U riječima nema ničeg čarobnog, ali možemo znati da molimo u Božjoj volji kad koristimo Njegovu Riječ kao model.

Moramo biti oprezni da se ne odnosimo prema Svetom pismu kao da je svaki odlomak napisan posebno za našu situaciju. Ne možemo vaditi stihove iz konteksta samo zato što želimo da oni budu istiniti za nas. Na primjer, Bog je Salomonu obećao „blago, i bogatstvo, i slavu" u 2. ljetopisima 1,11-12. Ali ne možemo moliti taj stih kao da ga je Bog obećao nama. Ne možemo tražiti izolirane stihove koji govore ono što mi želimo da kažu, a zatim ih „proklamirati". Međutim, postoje slučajevi kada Bog utisne određeni stih u naša srca kao svoju osobnu poruku nama, i mi se možemo i trebamo moliti u vezi toga.

Kad bismo svaki stih pokušali primijeniti kao da izravno utječe na naš vlastiti život, imali bismo problema sa stihovima poput 1. Samuelove 15,3: „Sada idi i udari na Amaleka, i zatri sve što ima…" Stihove moramo uvijek čitati u njihovom kontekstu i učiti više o Bogu iz načela koja nalazimo. Bog se može služiti tim odlomkom da bi nam govorio o uništavanju svjetovnosti u našem životu i ne ostavljanju od njega ni traga. U tom se slučaju možemo moliti: „Gospodine, baš kao što si rekao Izraelcima da u potpunosti unište sve što je predstavljalo zlo Amalečana, želim srušiti sve lažne bogove u svom životu i ne ostaviti ništa osim tebe. Pročisti moje srce kao što su oni pročistili svoju zemlju."

Djelotvorna, žarka molitva može doći iz stihova ili iz dubine našega srca. Cilj dok rastemo jest da se to dvoje ispreplete. Čak i na križu usred užasne patnje Isus je zavapio riječi iz Psalma 22: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" Mnogi bibličari vjeruju da je citirao čitav odlomak dok je visio na križu, moleći ga natrag Bogu kao čin štovanja čak i u smrti. Što više stihova naučimo i personaliziramo, to će naše molitve više odražavati Božju volju i to će biti učinkovitije.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ima li molitva nad stihovima veću učinkovitost od ostalih molitava?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries