settings icon
share icon
Pitanje

Što je molitvena krunica?

Odgovor


Molitvena zrnca, koja se ponekad još nazivaju ružarij, koriste se u praksi meditacije i molitve. Molitve se ponavljaju više puta u skladu s brojem zrnaca. Molitvena krunica tradicionalno se povezuje s katolicizmom, ali upotreba molitvenih zrnaca široko je rasprostranjena i uključena u mnogim religioznim tradicijama.

Osnovna krunica sastoji se od 59 zrnaca koja su zajedno povezana u oblik koji izgleda kao ogrlica. Svako od tih zrnaca na krunici namijenjeno je za izgovaranje molitve dok se drži pojedino zrno. Od tih zrnaca, 53 služe za molitvu „Zdravo Marijo“. Ostalih šest namijenjeno je za „Oče naš“. Ova zrnca pružaju fizičku metodu brojenja molitvi pomicanjem prstiju duž zrnaca dok se molitve nabrajaju.

Povijest krunice u kršćanskim krugovima prati se unatrag do križarskih ratova. Povjesničari smatraju da su križari usvojili ovu praksu od Arapa, koji su pak kopirali pravilo uporabe zrnaca iz Indije. Nedavna arheološka otkrića pokazuju da su drevni Efežani koristili takva zrnca u svojem štovanju Dijane, također poznate kao Artemide, čiji je hram bio jedan od sedam svjetskih čuda (Djela 19,24-41).

Molitvena zrnca također koriste rimokatolici, a ona im pomažu da prate nekih 180 molitvi koje čine krunicu. Primjeri takvih molitvi su Oče naš, Zdravo Marija i Slava Ocu. Praksa krunice temelji se na pretpostavci da stalno ponavljanje ovih molitvi omogućuje molitelju sigurnu zaslugu ili naklonost od Boga kako bi pobjegao od ognjene kazne čistilišta.

Upotreba molitvenih zrnaca nije biblijska. Sam Isus je ukorio vjerske vođe tog doba zbog upornog ponavljanja njihovih molitvi. Ustvari, svojim učenicima je rekao da ih ne oponašaju „ne ponavljajući jedno te isto, kao pogani. Oni naime misle da će s mnoštva riječi svojih biti uslišani“ (Matej 6,7 VB). Svrha molitvi nije samo nabrajanje ili nerazumno ponavljanje kao da su automatske formule. Mnogi koji danas koriste molitvena zrnca tvrde da im krunica pomaže fokusirati se na Krista, ali zapravo je pitanje koliko je stalno ponavljanje istih fraza poput mantre učinkovito.

Molitva je nevjerojatna privilegija za kršćane, budući da nas je Stvoritelj svemira pozvao da „sa smjelošću“ dođemo u Njegovu prisutnost (Hebrejima 4,16) i komuniciramo s Njime. Molitva je sredstvo kojim ga slavimo, obožavamo, zahvaljujemo, podlažemo mu se i pred Njega donosimo molbe za sebe i druge. Teško je vidjeti na koji se način prisno zajedništvo s Njime povećava ponavljanjem jednostavne molitve putem molitvenih zrnaca.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je molitvena krunica?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries