settings icon
share icon
Pitanje

Što je moć molitve?

Odgovor


Ideja da molitva ima moć vrlo je popularna. Prema Bibliji, moć molitve je, jednostavno rečeno, moć Boga koji čuje i odgovara na molitve. Razmislite o sljedećem:
  1. Gospod Bog Svemogući može sve; ništa mu nije nemoguće (Luka 1:37).
  2. Gospod Bog Svemogući poziva ljude da mu se mole. Molitve Bogu treba donositi ustrajno (Luka 18:1), sa zahvalnošću (Filipljanima 4:6), u vjeri (Jakovljeva 1:5), u volji Božjoj (Matej 6:10), za Božju slavu (Ivan 14:13-14) i iz srca koje je u pravom odnosu s Bogom (Jakovljeva 5:16).
  3. Gospod Bog Svemogući čuje molitve svoje djece. On nam zapovijeda da se molimo i obećava da će nas slušati kad to budemo činili. „U nevolji zazvah Jahvu i Bogu svome zavapih. Iz svog Hrama zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije ” (Psalam 18:7).
  4. Gospod Bog Svemogući odgovara na molitve. „Zazivam te, Bože, ti ćeš me uslišit” (Psalam 17:6). „Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba ” (Psalam 34:18).

Još jedna popularna ideja je da količina vjere koju imamo određuje hoće li nam Bog odgovoriti na molitve. Međutim, ponekad Gospodin odgovara na naše molitve unatoč našemu manjku vjere. U Djelima 12, crkva se moli za Petrov izlazak iz zatvora (s. 5), i Bog odgovara na njihovu molitvu (s. 7-11). Petar dolazi na vrata molitvenog sastanka i kuca, ali oni koji se mole isprva ne žele vjerovati da je to stvarno Petar. Molili su se da ga puste iz zatvora, ali nisu očekivali odgovor na svoje molitve.

Moć molitve ne dolazi od nas: to nisu posebne riječi koje kažemo ili poseban način na koji ih kažemo ili čak i koliko ih često kažemo. Moć molitve ne temelji se na određenom smjeru u kojem gledamo ili određenom položaju tijela. Moć molitve ne dolazi od upotrebe predmeta ili ikona ili svijeća ili perlica. Moć molitve dolazi od Svemogućega koji čuje naše molitve i odgovara na njih. Molitva nas stavlja u dodir sa Svemogućim Bogom i valja nam očekivati svemoguće rezultate, bez obzira odluči li On uslišati ili odbiti naše molbe. Bez obzira koji je odgovor na naše molitve, Bog kojemu se molimo izvor je moći molitve i može i hoće nam odgovoriti, u skladu sa svojom savršenom voljom i izborom trenutka.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je moć molitve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries