settings icon
share icon
Pitanje

Je li u redu stavljati tetovaže koje su kršćanske naravi?

Odgovor


Za početak, pročitajte naš članak „Što Biblija kaže o tetovažama/'body piercingu'?“ Pored općenite teme tog članka, postavlja se pitanje kršćanskih tetovaža. Odnose li se ista načela na tetovaže koje su kršćanske naravi, kao što su križ, kršćanski slogan ili čak biblijski stih? Neki su kršćani otkrili da im tetovaže daju veći kredibilitet, a time i veće mogućnosti za evangelizaciju nekih skupina ljudi. Dakle, što kad su u pitanju kršćanske tetovaže?

Jasno, tetovaža križa je „bolja“ od tetovaže lubanje u plamenu, gole žene ili demona. Tetovaža koja kaže „Isus spašava“ može doista pokrenuti neke razgovore s ljudima koji nikad ne bi prišli ljudima u tradicionalnoj odjeći. Neki spominju Otkrivenje 19,16 kao primjer moguće tetovaže na Njegovom bedru koja glasi: „Kralj kraljeva i Gospodar gospodarâ.“ Pitanje nije nužno: „Je li stavljanje tetovaže grijeh?“ Pitanje je više: „Je li stavljanje tetovaže nešto dobro i neophodno?“ Prva Korinćanima 10,23 kaže: „Sve mi je dopušteno — ali sve ne koristi. Sve mi je dopušteno — ali sve ne izgrađuje“ (VB). Kršćanske tetovaže mogu biti „dopuštene“, ali jesu li korisne i konstruktivne?

U 1. Korinćanima 9,22-23, Pavao uzvikuje: „Bijah slabima kao slab, da pri¬dobijem slabe. Svima sam bio sve da pošto-poto neke spasim. A ovo činim poradi evanđelja, da bih i ja bio suzajedničar u njemu“ (VB). Postati svima sve kako bi se netko spasio možda je jedini dobar mogući razlog za stavljanje kršćanske tetovaže. Ako tetovaža zaista otvara vrata za evangelizaciju koja bi inače bila zatvorena, onda bi se stavljanje kršćanske tetovaže vjerojatno „kvalificiralo“ pod Pavlovo postajanje svima sve. U isto vrijeme, iskreno je teško zamisliti scenarij u kojem bi tetovaža omogućila veću priliku za evangelizaciju. Ako vas osoba ne želi slušati zbog nedostatka tetovaže, vrlo je vjerojatno da vas takva osoba ne bi iskreno slušala ni zbog tetovaže.

Uz sve što je rečeno, izgleda da bi zaključak koji se temelji na Bibliji bio dopuštanje kršćanskih tetovaža, ali vrlo je upitno mogu li se one smatrati korisnima i konstruktivnima. Kršćanin bi se u vezi stavljanja tetovaže trebao moliti za mudrost (Jakovljeva 1,5) i moliti Gospodina za čiste motive i razlučivanje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li u redu stavljati tetovaže koje su kršćanske naravi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries