settings icon
share icon
Pitanje

Kako se kršćanin treba odnositi prema prosjacima?

Odgovor


Postoje mnoga mišljenja po pitanju kako se odnositi prema prosjacima. Nekim ljudima lakše je dati novac, pri čemu vjeruju da je dalje na prosjaku odluka kako će ga koristiti, hoće li kupiti hranu ili alkohol/drogu. Drugi daju hranu/vodu umjesto novca, znajući da neki prosjaci neće koristiti novac u svrhu koju je davatelj namijenio. Što je ispravno? Biblijski govoreći, trebamo pomoći siromašnima. No, prestaje li naša odgovornost nakon davanja, ili trebamo dati i uvjeriti se da se naši darovi koriste u ispravne svrhe?

Umjesto davanja novca ili hrane/vode, neki radije nude prijevoz do lokalnog skloništa i/ili pružaju financijsku pomoć izravno skloništu. Financijskom potporom takvim službama pomažemo siromašnima koji bi inače prosili na ulici. Ukoliko lokalna crkva ima uslugu davanja obroka, možda je najbolji način doprinijeti crkvi, a potom tamo uputiti prosjaka po pomoć te time spriječiti grijeh. Crkve koje pružaju obroke također imaju izvrsnu priliku da beskućnicima i potrebitima podijele Evanđelje.

Drugi načini pomoći uključuju davanje hrane ili darovnih kartica lokalnim restoranima, davanje energetskih pločica ili drugih nekvarljivih proizvoda ljudima na ulici, ili ako situacija dopušta, vođenje potrebitih u restoran/trgovinu i kupnju hrane. Bog želi da pomažemo siromašnima i blagoslivlja nas kad to činimo. Prema riječima psalmiste Davida nam je rečeno: „Blažen onaj koji misli na uboga: u dan zli izbavit će ga GOSPOD! GOSPOD će ga sačuvati i na životu održati, blaženim će se zvati na zemlji; i nećeš ga predati na volju neprijateljima njegovim“ (Psalam 41,1-2). Doista treba pomoći siromašnima, uključujući onima koji drže znakove na uglovima ulica. Svatko od nas se mora odnositi prema tim ljudima kako Gospodin vodi, istovremeno ne zaboravljajući moliti za te ljude u potrebi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako se kršćanin treba odnositi prema prosjacima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries