settings icon
share icon
Pitanje

Što znači koristiti isprazna ponavljanja u molitvi?

Odgovor


Isus je u Propovijedi na gori rekao: „Ali, kada se molite, ne ponavljajte isprazno kao što to čine pogani: jer misle da će zbog mnoštva riječi biti uslišani" (Matej 6,7). Riječ „isprazno" znači prazan ili beskoristan; stoga nas Isus upozorava da ponavljanje bezvrijednih fraza u našim molitvama neće pomoći da ih Bog čuje. Našem Nebeskom Ocu nije stalo do nizanja riječi, poetskih izraza ili mantri; On žudi „za istinom u nutrini" (Psalam 51,6).

Isus ističe da je upotreba ponavljanih riječi ili formuliranih fraza „bezbožnička" ili „poganska" praksa i da ne bi trebala biti dio kršćanske molitve. Naše molitve trebaju biti sličnije kratkoj, jednostavnoj molitvi poput one Ilijine na gori Karmel, a manje poput dugotrajnih, ponavljajućih molitava Baalovih proroka (vidi 1. Kraljevima 18,25-39).

Kada molimo, razgovaramo s Bogom i slavimo ga. To je poput razgovora iz srca. Mnoge religije – uključujući neke grane kršćanstva – prakticiraju molitve napamet koje preporučuju stalno ponavljanje. Neke crkve čak idu toliko daleko da zahtijevaju od svojih članova da određeni broj puta izgovore određenu molitvu kako bi se oslobodili grijeha. To je poganstvo i praznovjerje; takve su formulirane molitve „isprazno ponavljanje" kojima nije mjesto u crkvi. Isus je jednom zauvijek već otkupio naše grijehe (Hebrejima 10,10) i možemo hrabro pristupati prijestolju milosti zaslugom Kristove žrtve (Hebrejima 4,15-16), ne zbog naših „mnoštva riječi" (Matej 6,7).

Lako je upasti u zamku ispraznog ponavljanja, ponavljajući iste riječi u svojim molitvama, umjesto da razmišljamo o svojim riječima ili dopustimo da dolaze iz srca. Trebamo se usredotočiti na Boga u molitvi i častiti ga u svom srcu. U Izaiji 29,13 Bog kaže: „Budući da mi se puk ovaj približuje ustima svojim i usnama me svojim časti, a srce im je daleko od mene…"

Isusovo upozorenje protiv ispraznih ponavljanja znači da u svojim molitvama trebamo izbjegavati uzaludne ili besmislene riječi i ponavljanja. Ponavljanje popunjava vrijeme, ali ne dokazuje našu predanost ili veće šanse da nas Bog čuje. Svoju djecu trebamo učiti od rane dobi da se mole na prirodan način, kroz razgovor, s poštovanjem prema Onom kome se obraćaju.

Biti uporan u molitvi nije isto što i koristiti isprazna ponavljanja. Nema ništa loše u tome da se za istu stvar molimo više puta (vidi 2. Korinćanima 12,8). Uostalom, Isus nas je učio da trebamo „svagda moliti i ne sustati" (Luka 18,1). No razumije se da naše molitve budu iz srca, spontane i časne Bogu, a ne ponavljanje riječi koje je napisao netko drugi.

Biblija nas uči da molimo u vjeri (Jakovljeva 1,6), u izravnom obraćanju Bogu (Matej 6,9) i u Isusovo ime (Ivan 14,13). Svoje molitve trebamo izgovarati s poštovanjem i poniznošću (Luka 18,13), s ustrajnošću (Luka 18,1) i u pokornosti Božjoj volji (Matej 6,10). Biblija nas uči da izbjegavamo licemjerne molitve, namijenjene da ih čuju samo ljudi (Matej 6,5) ili se uzdamo u isprazna ponavljanja (Matej 6,7).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači koristiti isprazna ponavljanja u molitvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries