settings icon
share icon
Pitanje

Jesmo li svi Božja djeca ili su to samo kršćani?

Odgovor


Biblija jasno govori da su svi ljudi Božja stvorenja (Kol 1:16), te da Bog voli cijeli svijet (Iv 3:16), ali samo oni koji su nanovo rođeni Božja su djeca (Iv 1:12; 11:52; Rim 8:16; 1. Iv 3:1-10).

U Svetom pismu o izgubljenima se nikad ne govori kao o djeci Božjoj. Efežanima 2:3 kaže nam da smo prije spasenja bili „od naravi djeca srdžbe“. Rimljanima 9:8 kaže da “djeca po prirodnom rođenju nisu djeca Božja, već se djeca po obećanju smatraju potomstvom.” Umjesto da se rodimo kao Božja djeca, mi se rađamo u grijehu koji nas odvaja od Boga i stavlja na stranu Sotone kao Božjeg neprijatelja (Jk 4:4; 1. Iv 3:8). Isus je rekao: „Kad bi Bog bio vaš otac, mene biste ljubili, jer ja sam od Boga izišao i došao. Nisam došao sam od sebe, već me on poslao“ (Iv 8:42). Nekoliko stihova kasnije u Ivanu 8:44, Isus je rekao farizejima: „Vi imate đavla za oca i hoćete da vršite želju oca svoga.“ Činjenica da oni koji nisu spašeni nisu Božja djeca vidi se također u 1. Ivanovoj 3:10: „Djeca Božja i djeca đavolska poznaju se po ovome: tko god ne čini što je pravedno i tko ne ljubi svoga brata, nije od Boga.“

Postajemo Božjom djecom kada smo spašeni zato što smo usvojeni u Božju obitelj preko našeg odnosa s Isusom Kristom (Gal 4:5-6; Ef 1:5). To se može jasno vidjeti u stihovima kao što je Rimljanima 8:14-17: „Svi su oni koje vodi Božji Duh sinovi Božji. Vi, naime, niste primili duha ropstva da ponovo budete u strahu, već ste primili duha posinjenja kojim vičemo: Abba – Oče! sam Duh svjedoči zajedno s našim duhom da smo djeca Božja. Ako smo djeca onda smo i baštinici: baštinici Božji, a subaštinici Kristovi – ako zbilja (kao što jest) trpimo s njim – da s njim budemo i proslavljeni.“ Oni koji su spašeni djeca su „po vjeri sinovi Božji u Kristu Isusu“ (Gal 3:26) zato što nas Bog „predodredi sebi za sinove po Isusu Kristu, prema odluci svoje volje“ (Ef 1:5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesmo li svi Božja djeca ili su to samo kršćani?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries