settings icon
share icon
Pitanje

Postoje li vanzemaljci ili NLO-i?

Odgovor


Pod izrazom »vanzemaljci« pretpostavit ćemo bića sposobna za donošenje moralnih odluka, bića koja imaju intelekt, emocije i volju. Kao prvo, nekoliko znanstvenih činjenica:

+ Ljudi su poslali svemirske brodove na svaki planet našega sunčevog sustava osim na Pluton. Nakon što smo istražili te planete, isključili smo mogućnost opstanka života na svim planetima osim Marsa i možda Jupitereva mjeseca.

+ Godine 1976., Sjedinjene Američke Države poslale su dva rovera na Mars. Svaki je imao instrumente kojima je kopao u pijesak na Marsu i analizirao za bilo kakav znak »života«. Nisu pronašli apsolutno ništa. Kada biste kopali u tlu najneplodnije pustinje na zemlji ili pak najsmrznutije zemlje na Antartici, i analizirali uzorke, vrvili bi živim mikroorganizmima! Godine 1997., Sjedinjene Države poslale su »Pathfindera« na površinu Marsa. Ovaj rover uzeo je još uzoraka i izvršio još neke eksperimente, no također nije pronašao nikakve znakove života. Od tada, poslano je još nekoliko misija na Mars. Možemo očekivati iste rezultate.

+ Astronomi stalno pronalaze nove »planete« u udaljenim solarnim sustavima. Neki kažu da postojanje toliko mnogo »planeta« dokazuje da mora postojati život negdje drugdje u svemiru. Međutim, činjenica je da se ni za jedan od tih »planeta« nije dokazalo ni da su blizu planetu koji bi mogao podržavati život. Zbog velike udaljenosti između zemlje i ovih planeta nemoguće je donijeti ikakav sud o tome mogu li podržavati život. Budući da znaju da život u našem solarnom sustavu može opstati samo na Zemlji, evolucionisti pod svaku cijenu žele pronaći neki planet u nekom drugom solarnom sustavu kako bi mogli reći da se život sigurno morao tamo negdje razviti. Možda postoje drugi »planeti«, tamo negdje, ali mi sigurno ne znamo ništa pobliže o njima da bismo mogli potvrditi mogu li uopće podržati »život«.

Prema tome, što kaže Biblija? Zemlja, i čovječanstvo, jedinstvena su Božja tvorevina. Postanak 1 uči da je Bog stvorio zemlju još prije nego što je stvorio sunce, mjesec ili zvijezde. U Djelima 17,24. 26 piše da »Bog, Stvoritelj svijeta i svega što je u njemu, on koji je Gospodar neba i zemlje, … On je izveo sav ljudski rod od jednoga čovjeka i nastanio ga po svoj površini zemaljskoj, pošto je ljudima odredio ustaljena godišnja doba i međe postojbine njihove.«

Nakon stvaranja, čovječanstvo nije imalo grijeha i sve na svijetu bilo je »jako dobro« (Postanak 1,31). Kada je prvi čovjek sagriješio (Postanak 3) to je uzrokovalo pad čovječanstva, što je prouzročilo svakovrsne probleme, bolesti i smrt. Premda životinje nisu imale nikakav osoban grijeh pred Bogom (one nisu moralna bića), one ipak trpe i umiru (Rimljanima 8,19-22). Isus Krist umro je kako bi oduzeo kaznu koju zaslužujemo za naše grijehe. Kada se On vrati, preobratit će mnoge aspekte prokletstva koje postoji od Adama, i u konačnici će ukloniti sve aspekte prokletstva (Otkrivenje 21-22). Zapazite da u Rimljanima 8,19-22 piše da cijelo stvorenje ustrajno to iščekuje! Važno je ujedno zapaziti da je Krist došao umrijeti na Zemlju, te da je umro samo jedanput (Hebrejima 7,27; 9,26-28; 10,10).

Ukratko rečeno, ove istine nam zajedno govore da je Bog stvorio Zemlju i čovječanstvo jedinstvenima. Cijelo stvorenje trpi kao posljedica čovjekova pada. Krist je došao na zemlju kako bi se jedanput zauvijek prinio i samo jedanput je platio za naše grijehe. Neće samo vjernici biti izbavljeni od prokletstva, nego i cijela tvorevina.

Implikacije: Ukoliko cijela tvorevina pati, to znači da bi i bilo kakav život izvan zemlje također patio. Kada bi moralna bića na drugim planetima zbilja postojala, onda bi i ona patila; a ako ne pate, onda će jednoga dana sigurno patiti kada sve iščezne s velikom lomljavom, a počela se u ognju rastope (2. Petrova 3,10). Ukoliko oni nisu nikada sagriješili, onda bi Bog bio nepravedan kada bi ih kaznio; no ako su sagriješili, a Krist je mogao umrijeti samo jedanput (što se dogodilo na Zemlji) onda ostaju u svome grijehu, što bi također bilo protiv Božjeg karaktera (2. Petrova 3,9). To nas ostavlja s nerazrješivim paradoksom ... osim ako, naravno, moralna bića izvan Zemlje ne postoje.

No što je sa životom na drugim planetima koji nije moralne ni svjesne naravi? Mogu li alge ili čak psi i mačke postojati na nekom nepoznatom planetu? Moguće je, i to se ne bi kosilo ni s jednim biblijskim tekstom. Međutim, to bi svakako stvorilo problem kada bismo pokušali odgovoriti na pitanja poput ovoga: »Budući da cijela tvorevina pati, zašto bi Bog stvorio stvorenja koja nisu moralna ni svjesna na drugim planetima, koja pate?

Na kraju, Biblija nam ne daje nikakva povoda da vjerujemo da postoji život bilo gdje u svemiru. Zapravo, Biblija nam daje nekoliko ključnih razloga zašto to ne može biti tako. Istina je, događaju se mnoge čudne i neobjašnjive stvari. Ipak, nema razloga zašto bismo te fenomene pripisali vanzemaljcima ili NLO-ima. Ukoliko postoji opipljiv uzrok za ove navodne događaje, onda je vjerojatno duhovnog, odnosno demonskog porijekla.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoje li vanzemaljci ili NLO-i?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries