settings icon
share icon
Запитання

Де розіп'яли Ісуса?

Відповідь


Точне місце, де був розіп'ятий Ісус, є предметом дискусій. В Євангеліях від Матвія 27:33, Марка 15:22, Луки 23:33 та Івана 19:17 це місце називається "Голгофа", “Череповище”. Євангелія дають кілька інших підказок щодо місця розп'яття. В Івана 19:20 сказано, що це було "біля міста", що дуже ймовірно вказує на те, що це було за межами міських стін. Марк 15:40 стверджує, що місце розп'яття Ісуса було видно здалеку, що, ймовірно, вказує на те, що воно було на висоті. Матвія 27:39 та Марка 15:29 описують місце розп'яття як доступне для перехожих.

Два найпопулярніші запропоновані місця розп'яття Ісуса - це Храм Гробу Господнього і Голгофа Гордона. Храм Гробу Господнього є традиційним місцем, яке згадується ще на початку четвертого століття нашої ери в працях Євсевія. Голгофа Гордона була вперше запропонована в середині XIX століття Отто Тодіусом, Фішером Хоу і Клодом Кондером, а потім популяризована в кінці XIX століття Чарльзом Гордоном.

Проблема з визначенням точного місця розп'яття Ісуса полягає в тому, що за останні дві тисячі років Єрусалим зазнав величезної кількості змін. Основні частини самого міста були зруйновані і відбудовані багато разів. Храм Гробу Господнього знаходиться всередині сучасних міських стін, але чи було б його місцезнаходження поза міськими стінами на початку першого століття? Голгофа Гордона, безумовно, знаходиться за межами міських мурів, але чи існувала вона у своєму нинішньому вигляді на початку І століття, чи це результат кар'єрних робіт, що відбулися десь за останні 2 000 років?

Ця стаття не має на меті вирішити суперечку про те, де було розіп'ято Ісуса. Існують аргументи з обох сторін. Одні віддають перевагу храму Гробу Господнього, інші - Голгофі Гордона. Існують аргументи і щодо інших місць. Ось кілька хороших статей для дослідження:

http://www.biblearchaeology.org/post/2010/01/11/Golgotha-A-Reconsideration-of-the-Evidence-for-the-Sites-of-Jesuse28099-Crucifixion-and-Burial.aspx#Article

https://biblediscoveries.com/the-real-calvary-and-the-real-holy-sepulcher/

https://atrueott.wordpress.com/2015/03/04/the-church-of-the-holy-sepulcher-vs-the-garden-tomb/

Зрештою точне місце, де був розіп'ятий Ісус, не має значення. Де б це місце не знаходилося, немає жодних біблійних причин його вшановувати. На місці, де Ісус був розп'ятий або де Він був похований, немає духовної сили або обіцяного благословення. У гробниці під храмом Гробу Господнього чи на вершині Голгофи Гордона ми не ближчі до Бога, ніж у наших домівках. Ісус був розп'ятий, похований і воскрес (1 Коринтян 15:3-4). Ось що є важливим.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Де розіп'яли Ісуса?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries