settings icon
share icon
Запитання

Чи був Ісус білим?

Відповідь


У більшості творів західного мистецтва Ісуса зображують з білою шкірою і світлим волоссям. Чи так Ісус виглядав насправді? Якщо ні, то чому Його так часто зображують?

По-перше, важливо пам'ятати, що Біблія ніде не дає фізичного опису Ісуса. Біблія нічого не говорить про зріст, вагу, колір шкіри, волосся чи очей Ісуса. Такі речі не є важливими для розуміння того, ким є Ісус. Найближче до опису того, як виглядав Ісус, Біблія підходить в Ісаї 53:2: "Не було в Ньому ні вигляду, ні величі, – ми Його бачили, але не було нічого, що можна було б собі побажати" (УБТ). По суті, в Ісаї 53:2 йдеться про те, що Ісус був звичайним на вигляд. Опис прославленого Ісуса з білим волоссям і бронзовою шкірою в Об'явленні 1:14-15 не слід розуміти буквально, якщо ви також не вірите, що Ісус має сім зірок у правій руці, меч у вустах і обличчя, яскраве, як сонце (Об'явлення 1:16).

Згідно з Біблією, Ісус був євреєм. Ісус жив на Близькому Сході і був семітського походження. Як наслідок, Він, швидше за все, мав світло- або середньо-коричневу шкіру, карі очі і темно-коричневе або чорне волосся. Хоча жителі Близького Сходу іноді мають світлу шкіру, порівнянну з європейською, такі відтінки шкіри рідко зустрічаються в цій частині світу. Чи був Ісус білим? Відповідь полягає в тому, що Він, швидше за все, не був білим.

Отже, якщо Ісус, швидше за все, не був білим, чому Його так часто зображують саме таким? Якщо ви подивитеся на зображення Ісуса художниками з усього світу, то побачите, що вони часто зображують Ісуса схожим на те, як виглядають люди в тій чи іншій культурі. Європейці зображують Ісуса як європейця. Африканці малюють Ісуса як африканця. Азіати зображують Ісуса таким чином, що Він виглядає як азіат. Люди вважають за краще зображати Ісуса схожим на них самих або, принаймні, на людей, з якими вони знайомі.

Чи неправильно це робити? Не обов'язково. Поки ми не дозволяємо нашому улюбленому образу Ісуса стати ідолом, в Біблії немає нічого, що говорить проти того, щоб уявляти Ісуса певним чином. Ісус - Спаситель для "всіх народів" (Матвія 28:19; Галатів 3:8). Незалежно від кольору шкіри, раси, етнічної чи національної приналежності, людина може отримати прощення гріхів і примирення з Богом через розп'ятого і воскреслого Христа. Любов Ісуса виходить за межі кольору шкіри. Не маючи фізичного опису Ісуса, люди природно уявляють Сина Людського схожим на себе.

Отже, ми не повинні бути догматичними в тому, якому образу Ісуса ми надаємо перевагу. Той факт, що Біблія ніде не дає фізичного опису, повинен служити застереженням проти зарозумілості і презумпції в цьому питанні. Те, як виглядав Ісус, насправді не має значення. Його фізична зовнішність не має абсолютно нічого спільного з тим, що Він є Спасителем світу (Івана 3:16).

Будь ласка, прочитайте також нашу статтю "Чи був Ісус чорношкірим?".

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи був Ісус білим?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries