settings icon
share icon
Запитання

Чи вчить Біблія, що буде два пришестя Месії?

Відповідь


Другий прихід Христа є основним догматом християнського богослов'я, і ми з нетерпінням чекаємо на нашу "благословенну надію" (Тит. 2:13). Але знання про те, що у Месії буде два пришестя, прийшло до людства поступово, оскільки Боже одкровення для людства було прогресивним.

Старий Завіт чітко вчить, що Месія прийде, але в ньому не сказано, що Він прийде двічі. Інформація, яку Бог відкрив про Месію, починалася з найпростіших відомостей, а деталі додавалися поступово. Люди, які жили в пізніші часи, знали більше, ніж ті, хто жив раніше. Авраам знав більше про Божі наміри, ніж Ной. Давид знав більше, ніж Авраам. Пророки знали більше, ніж Давид. І, нарешті, апостоли в Новому Завіті знали більше, ніж пророки. Апостоли після воскресіння знали більше, ніж до воскресіння.

Одкровення про Месію розвивалося з часом. Буття 3:15 - це перша обітниця про Месію. Насіння жінки знищить насіння змія. Хто є насінням жінки або як Він виконає свою місію, не розкривається. Пізніше Давиду обіцяно тривалу династію, що означає, що один з його нащадків буде царювати постійно. Знову ж таки, нам не сказано, хто саме це буде і як це станеться. Іноді пророки говорять про це царювання так, ніби на троні буде сидіти Сам Бог (Захарія 14). В інших випадках пророки очікують, що це буде нащадок Давида (Псалом 2). Знову ж таки, пророки ніколи не пояснюють, як це все відбудеться. Ісус запитував єврейських лідерів про цю напругу в Матвія 22:41-45: “Коли зібралися фарисеї, Ісус запитав їх, кажучи: Що ви думаєте про Христа? Чий Він Син? Вони Йому відказали: Давидів. Він каже їм: То як же Давид у Дусі називає Його Господом, говорячи: Промовив Господь до мого Господа: Сядь праворуч Мене, доки не покладу Твоїх ворогів під Твої ноги? Отже, якщо Давид називає Його Господом, як Він може бути йому сином?” (УБТ). Ніхто не зміг сказати ні слова у відповідь, і з того дня ніхто більше не наважувався ставити йому жодних запитань.

У Захарії ми маємо натяк на два пришестя Месії. Захарія 9 пророкує про Царя, який прийде у смиренні та мирі, що, здається, суперечить Захарії 14, який говорить про царя-завойовника. Михей 5 говорить, що Месія народиться у Вифлеємі, тоді як Даниїл 7 представляє Його як божественну особу. Ісаї 9 вчить, що Він буде царювати вічно, а Даниїла 9 вчить, що Він буде відрізаний. Крім того, Ісая вводить ще один образ - стражденного Слуги, який понесе гріхи за людей (Ісая 53). У 9-му вірші йдеться про смерть Слуги, а в 12-му - про те, що після цього Слуга переможе і отримає належну Йому здобич. Іншими словами, Він буде вбитий, але буде жити. Як таке може бути?

Коротше кажучи, в Старому Завіті було багато речей про прихід Месії, які не були повністю пояснені, а іноді в одній книзі або навіть в одній главі були представлені речі, які, здавалося б, суперечать одна одній. Деякі єврейські рабини навіть припускали, що буде два Месії: смиренний, страждаючий і переможний, царюючий; але ніхто не припускав, що один і той самий Месія прийде двічі, один раз страждати, а другий раз царювати.

За часів Ісуса домінувало очікування Месії, який врятує Ізраїль від іноземного панування. Він завоює і буде правити. На кожному кроці Ісус кидав виклик цим очікуванням. Він стверджував, що Його Царство не від світу цього (Івана 18:36). Він сказав Своїм учням, що йде в Єрусалим, щоб померти, і це викликало докір Петра (Матвія 16:21-23). Він сказав їм, що воскресне з мертвих, але Марк 9:10 повідомляє, що "вони зберегли те слово для себе, допитуючись: Що то значить – з мертвих воскреснути?". Трохи пізніше, коли Він вдруге розповів їм про Свою смерть і воскресіння, “вони не розуміли цих слів, але боялися Його запитати" (вірш 32).

Коли Ісус в'їжджав до Єрусалиму під час своєї останньої подорожі, Його вітали вигуками "Осанна" і помахами пальмових гілок. Пальмові гілки були національним символом Ізраїлю, і це був дуже націоналістичний прояв. Однак, замість того, щоб піти в Єрусалим і перемогти римлян, Ісус увійшов до храму і очистив його від міняйл (Матвія 21:12-17). Він також вказав, що Ізраїль (принаймні нинішнє покоління) не успадкує Царства (Матвія 21:33-43). Далі Він сказав, що люди повинні платити податки кесарю, якщо вони винні (Матвія 22:15-22). Нарешті, Він передбачив повне руйнування храму (Матвія 24). Це не слова і вчинки Месії, посланого звільнити Ізраїль від римського панування. Його турбували інші речі.

Лише після воскресіння учні почали розуміти те, про що говорив їм Ісус (Івана 2:22). Навіть після воскресіння вони не розуміли про друге пришестя, тому що запитували Його, чи зараз настав час, коли Він відновить Царство Ізраїлю (Дії 1:6). Ісус відповів їм, що вони не повинні турбуватися про час приходу Царства, але повинні нести Євангеліє по всьому світу (Дії 1:8). Тоді Він був узятий від них на небо, і два ангели підійшли до них і сказали: "Галилейські мужі, чого стоїте і вдивляєтеся в небо? Цей Ісус, Який вознісся від вас на небо, прийде так само, як оце ви бачили, коли Він відходив на небо!" (Дії 1:11). Тут ми нарешті маємо чітку вказівку на те, що буде друге пришестя через невідомий проміжок часу.

У Старому Завіті було кілька таємниць щодо Месії: чи буде Він божественною особою, чи людським нащадком Давида? Новий Завіт дає відповідь - і тим, і іншим, завдяки Боговтіленню. Чи буде Месія відрізаний, чи буде царювати вічно? Новий Завіт дає відповідь - і те, і інше, завдяки Воскресінню. Месія прийде страждати чи царювати? Новий Завіт знову дає відповідь - і те, і інше, бо Він прийде двічі.

Ідея про те, що Месія прийде один раз, щоб постраждати, а потім знову, щоб царювати, чітко не викладена в Старому Завіті, хоча доктрина повністю узгоджується зі старозавітним вченням. Крім того, друге пришестя вирішує деякі, здавалося б, суперечливі вчення про Месію в Старому Завіті.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи вчить Біблія, що буде два пришестя Месії?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries