settings icon
share icon
Запитання

Чи можете ви дати хронологію життя Ісуса?

Відповідь


Будь-яка хронологія життя Ісуса певною мірою умоглядна. Жодне з Євангелій не представляє життя Христа в хронологічному порядку. Більша частина матеріалу в Євангеліях радше розташована в тематичному порядку відповідно до тих речей, які кожен окремий автор хотів підкреслити. Крім того, автори включають деталі, важливі для їхніх власних тем, тому в деяких випадках важко сказати, чи одна і та ж подія сталася в двох різних випадках, чи просто розповідається про неї під різним кутом зору.

Ніщо з цього не повинно викликати занепокоєння щодо достовірності Євангелій. Жодне з Євангелій не претендує на те, щоб бути вичерпною біографією, і насправді вони досить короткі, зважаючи на кількість часу, який вони охоплюють. Автори Євангелій були вибірковими у своєму матеріалі. Вони дають нам повне розуміння того, хто такий Ісус, чого Він навчав і яке значення Він має для нас сьогодні, але вони не дають нам надто детального розуміння порядку, в якому Ісус робив речі. Це не було їхньою метою.

Існує низка планів читання Нового Завіту, в яких Євангелія переплетені "хронологічно" - на думку укладача плану. Однак інші редактори можуть розташувати події в іншому порядку.

Тим не менш, є кілька подій, які можна вписати в широкі рамки:

Іван починає з того, що Ісус вже існував в 1:1-3.

Лука розповідає про народження Христа у Вифлеємі та візит пастухів тієї ж ночі (розділ 2).

У Євангелії від Матвія 2 розповідається про візит мудреців до немовляти Ісуса у Вифлеємі. Ми припускаємо, що ці мудреці прийшли пізніше, ніж пастухи, тому що на той час Марія та Йосип вже жили в одному з будинків. У Матвія 2 також говориться про лють Ірода і втечу Марії, Йосипа та Ісуса до Єгипту, де вони перебували протягом невизначеного часу. Коли загроза минула, вони повернулися до Назарету, де Ісус виріс.

Згадується лише один випадок з дитинства Ісуса - подорож до Єрусалиму, де батьки Ісуса втратили Його з поля зору. Коли вони нарешті знайшли Його, Він був у храмі, слухав і ставив запитання, на подив Його дорослих співрозмовників (Луки 2:41-52).

Наступна подія, яку ми знаходимо в Матвія, Марка і Луки, - це хрещення Ісуса, за яким одразу ж слідує Його спокуса в пустелі. Це, здається, офіційний початок публічного служіння Ісуса. За цим слідує вибір учнів і початок мандрівного служіння.

Протягом життя Ісус проводив багато часу в Галілеї, де, схоже, була Його “штаб-квартира”, але Він часто їздив до Єрусалиму на свята. (Припущення, що служіння Ісуса тривало приблизно 3 роки, ґрунтується на тому, скільки разів Ісус ходив до Єрусалиму на Пасху. Однак навіть це припущення є спекулятивним, оскільки немає жодних гарантій, що кожна Пасха, яку відвідав Ісус, записана в Євангеліях). Саме під час цих візитів до Єрусалиму Він часто вступав у конфлікт з юдейським керівництвом. Він здійснив багато чудес зцілення і насичення, але, знову ж таки, Євангелія розташовують матеріал тематично, не намагаючись дати детальну хронологію подій. Весь цей час Ісус поступово відкриває Себе учням, а також готує їх до Своєї смерті.

Після служіння в Юдеї, Самарії та Галілеї, Ісус нарешті вирушає з Галілеї на Пасху в подорож до Єрусалиму, яка, як Він знав, стане для Нього останньою. Всі Євангелія приділяють багато уваги цій останній подорожі та подіям, які відбуваються після прибуття Ісуса до столиці. Від тріумфального в'їзду до воскресіння Матвій присвячує 8 з 28 розділів, Марк - 6 з 16 розділів, Лука - 5,5 з 24 розділів, а Іван - 9 з 21 розділу. В основному, Євангелія присвячують від третини до половини свого обсягу останньому тижню земного служіння Ісуса.

Цей останній тиждень можна описати в загальних рисах наступним чином:

Тріумфальний вхід у "Вербну неділю".

Розповсюдження вчення серед натовпу та протистояння з юдейським керівництвом, кульмінацією якого стало "очищення храму".

Ісус святкує пасхальну трапезу зі Своїми учнями і встановлює "Вечерю Господню", після якої вони омивають ноги. (Під час трапези Юда відходить, щоб повідомити юдейському керівництву, де вони можуть знайти Ісуса, щоб заарештувати Його.)

Ісус молиться в Гетсиманському саду, поки Його учні сплять.

Юда очолює групу храмових охоронців, які заарештовують Ісуса.

Ісус проходить неформальний "суд" перед юдейськими вождями, які засуджують Його і ведуть до Пилата, який повинен затвердити їхнє рішення, оскільки не має повноважень для виконання смертного вироку.

Пилат намагається знайти вихід, тому посилає Ісуса до Ірода, оскільки Ісус був галілеянином, а Галілея була на території Ірода. (Ірод був у Єрусалимі на Пасху).

Ірод допитує Ісуса, наказує своїм воїнам катувати і знущатися над Ним, і відправляє Його назад до Пилата.

Пилат знову намагається заспокоїти натовп, відшмагавши Ісуса, але вони все ще вимагають розп'яття. Тоді він пропонує їм відпустити або Ісуса, або засудженого вбивцю Варавву. Вони відпускають Варавву, а Пилат засуджує Ісуса до розп'яття.

Ісус був розіп'ятий у п'ятницю, згідно з консенсусом вчених, але в Євангеліях це чітко не прописано, і деякі вчені вважають, що розп'яття повинно було відбутися в середу або четвер.

За всіма свідченнями, Ісус воскрес із мертвих наступної неділі.

Ісус з'являвся різним групам учнів, перш ніж остаточно вознісся на небо (Луки 24:50-51).

Відтворення детальної хронології життя Ісуса може бути цікавим проєктом, який, безсумнівно, занурить дослідника в Боже Слово, але він також може відволікти увагу від акцентів натхненних авторів. Читання Євангелій так, як вони були написані, дозволить нам краще розпізнати натхненні теми і акценти. Точна хронологія життя Ісуса просто не була тим, що автори Євангелій (або Автор) вважали важливим для передачі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи можете ви дати хронологію життя Ісуса?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries