settings icon
share icon
Запитання

Скільки разів Ісус очищав храм? Чому Він очищав храм?

Відповідь


Ісус очистив храм від міняйл і торговців, бо Йому було огидно те, що вони зробили з Божого дому молитви, і Він прагнув очистити його від зловживань нечестивих людей. Юдея перебувала під владою римлян, і гроші в обігу були римськими монетами. Однак єврейський закон вимагав, щоб кожна людина сплачувала данину на служіння святині "півшекеля" (Вихід 30:11-16), єврейської монети. Тому стало питанням зручності мати місце, де можна було б обміняти римську монету на єврейський півшекель. Міняйли забезпечували цю зручність, але вимагали невелику суму за обмін. Оскільки на великі свята з'їжджалися тисячі людей, обмін грошей був дуже прибутковою справою, яка призводила до шахрайства і пригноблення бідних.

Крім того, згідно із Законом, потрібно було приносити в жертву двох голубів (Левит 14:22; Лука 2:24). Але їх було важко привезти з далеких куточків Юдеї, тому виник прибутковий бізнес з продажу птахів, причому продавці обманювали віруючих, встановлюючи непомірні ціни. Були й інші торговці, які продавали велику рогату худобу та овець для храмових жертвоприношень. Через цих продавців, які наживалися на бідних, і через Свою пристрасть до чистоти дому Отця, Ісус сповнився праведного обурення. Перевернувши столи міняйл, Він засудив їх за те, що вони перетворили Божий дім молитви на “печеру розбійників” (Матвія 21:13). Коли Він це робив, Його учні згадали Псалом 69:10: "ревність щодо Твого Дому з’їдає мене; на мене впало знущання тих, що Тебе зневажають" (УБТ).

Перше очищення храму Ісусом описане в Івана 2:11-12 як таке, що відбулося відразу після першого чуда Ісуса - перетворення води на вино на весіллі в Кані. Іван чітко вказує, що саме "після цього" Ісус пішов до Капернауму, де "пробув кілька днів". У наступному вірші (вірш 13) Іван говорить нам, що “наближалася юдейська Пасха". Ці вірші простежують пересування Ісуса протягом короткого періоду часу від Кани в Галілеї до Капернауму і, врешті-решт, до Єрусалиму на Пасху. Це перший з двох разів, коли Ісус очистив храм. Синоптичні Євангелія не описують очищення храму, згадане в Івана 2, натомість описують лише очищення храму, яке відбулося під час Страсного тижня.

Друге очищення храму відбулося відразу після тріумфального в'їзду Ісуса в Єрусалим в останній тиждень Його життя. Це друге очищення описане в Євангеліях від Матвія, Марка та Луки, але не в Івана. Існують відмінності між цими двома подіями, окрім того, що вони відбулися з різницею майже в три роки. Під час першого очищення храмові служителі постали перед Ісусом одразу (Івана 2:18), тоді як під час другого очищення первосвященики і книжники постали перед Ним наступного дня (Матвія 21:17-23). У першому випадку Ісус зробив батіг зі шнурів, яким вигнав продавців, але про батіг під час другого очищення немає жодної згадки. Таким чином, є два записаних випадки, коли Ісус очищав храм - перший раз на початку Свого публічного служіння, а другий раз відразу після Його тріумфального в'їзду до Єрусалиму незадовго до розп'яття.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Скільки разів Ісус очищав храм? Чому Він очищав храм?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries