settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про сплату податків?

Відповідь


В Євангелії від Матвія 22:17-21 фарисеї спитали Ісуса: «Тож скажи нам, як Ти вважаєш: чи належить давати податок кесареві, чи ні?» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Але Він, знаючи їхні підступні наміри, відповів: «Навіщо випробовуєте Мене, лицеміри? Покажіть Мені податкову монету! Вони принесли Йому динарій. А Він каже їм: Чий це образ і напис? Відповідають: Кесаря! Тоді Він каже їм: То кесареве віддайте кесареві, а Боже – Богові!». Із цілковитою згодою апостол Павло навчав: «Тому ви й податки платите, бо вони – слуги Божі, які саме за цим і стежать. Віддавайте всім належне: кому податок – податок, кому мито – мито, кому страх – страх, кому пошану – пошану» (Римлянам 13:6-7).

Іноді здається, що існує нескінченна кількість типів податку, якими обкладені громадяни й учасники місцевої та глобальної економіки. Податки непопулярні, і часто до державних органів, які відповідають за збір цих податків, ставлення вкрай негативне, незалежно від того, корумповані вони чи ні. У цьому немає нічого нового. Збирачі податків не користувалися повагою і за біблійних часів (Матвія 11:19; 21:31-32; Луки 3:12-13).

Як би ми не ненавиділи податки, наскільки би чиясь податкова система не була корумпованою та несправедливою, наскільки би ми не вірили, що є значно кращі речі, на які би ми могли витратити свої кошти – так, Біблія велить, саме велить нам сплачувати податки. Текст у Римлянам 13:1-7 чітко показує, що ми маємо коритися уряду. Єдиний випадок, коли нам дозволено проявити непослух, – якщо влада наказує нам робити те, що забороняє Біблія. Але вона не забороняє платити податки. Фактично, вона закликає нас їх платити. Відтак, ми повинні підкорятися Богові та Його Слову щодо сплати податків.

Загалом податки призначені для того, щоб суспільство могло функціонувати з користю. Залежно від пріоритетів, податкові надходження не завжди використовуються якнайкраще. Найчастішим запереченням проти сплати податків є те, що гроші використовуються державою не за призначенням або навіть на неправильні цілі. Однак це не наша справа. Коли Ісус сказав: «Кесареве віддайте кесареві», римський уряд аж ніяк не був праведним. Коли Павло велів нам платити податки, при владі був Нерон, один із найжорстокіших римських імператорів в історії. Ми повинні платити податки, навіть якщо уряд не шанує Бога.

Ми можемо користуватися всіма доступними законними податковими пільгами. Нам не потрібно платити максимально можливу суму податків. Якщо уряд надає вам можливість зменшити податкові виплати, ви можете нею скористатися. Якщо є законний спосіб вивести частину своїх грошей з-під оподаткування, ви можете зробити це. Проте необхідно відмовитися від незаконних і/або нечесних методів ухилення від сплати податків. Текст Римлянам 13:2 нагадує нам: «Хто противиться владі, противиться Божій постанові; хто противиться, той накликає на себе осуд».

Християни знають, що все, що в нас є, належить Богові. Ми – розпорядники, покликані вкладати свої кошти та інші ресурси в те, що має вічну цінність. Ми покликані забезпечувати свої родини (1 Тимофію 5:8) та щедро жертвувати (2 Коринтянам 9:6-8). Також розумно економити (Притчі 6:6-8) і цілком прийнятно витрачати гроші на себе й дякувати Богові за Його добрі дари (Якова 1:17; Колосянам 3:17). Сплата податків – обов’язок громадян, а християни покликані бути хорошими громадянами. Проте християни зрештою є громадянами небес (Филип’янам 3:20). Метою зниження податкового тягаря в цьому житті повинно бути інвестування у вічність Божого Царства.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про сплату податків?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries