settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про самооцінку?

Відповідь


Насправді в Біблії міститься багато уривків, які повідомляють про нашу цінність для Бога. У Буття 1:26-27 сказано, що ми створені за Його образом – образом самого Бога! У Псалмі 139:13-16 написано, що ми дивовижно створені, і всі дні нашого життя були записані в книзі Господа ще до нашого народження, підтверджуючи Його передбачення та план щодо нашого життя. В Ефесянам 1:4 сказано, що Він обрав Своїх дітей раніше створення світу, а в Ефесянам 1:13-14 – що ми є Його власністю, обраними для Його прославлення, і що в нас – як Його дітей – є спадщина на небесах.

Але зверніть увагу на формулювання в кожній із наведених вище фраз: «створені за Його образом», «дивовижно створені», «були записані», «Він обрав Своїх дітей», «ми є Його власністю» та в нас «є спадщина на небесах». У всіх цих фраз є дещо спільне: все це зробив для нас Бог. Це не те, що ми зробили для себе або на що заслужили. Фактично, ми – просто одержувачі всіх духовних благословень небес (Ефесянам 1:3). Отже, можна дійти висновку, що наша цінність насправді походить зовсім не від нас самих – це цінність, яку нам надав Бог. Ми безцінні для Нього через ціну, яку Він заплатив, аби зробити нас цінними, – смерть Його Сина на хресті.

Біблія каже нам, «що Христос за нас помер, коли ми були ще грішниками» (Римлянам 5:8; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Фактично, ми «були мертвими через … [наші] переступи й гріхи» (Ефесянам 2:1). Яку цінність має хтось мертвий? Жодної. Бог надав нам Свою праведність (2 Коринтянам 5:21) не тому, що ми були її гідні, а саме тому, що ми були недостойними й нездатними стати гідними в будь-який інший спосіб. Проте – і це найдивовижніше – Він насправді полюбив нас, незважаючи на наш грішний стан (Івана 3:16), і завдяки цьому тепер ми маємо безмежну цінність.

В Івана 1:12 сказано, що тим, хто прийняв Христа та повірив у Його Ім’я, Бог дав право стати Його дітьми. У 1 Івана 1:9 написано – якщо ми визнаємо свої гріхи, то Він пробачить їх та очистить нас від неправедності. Якщо ми зосередимося на тому, наскільки Господь любить нас, і на ціні, яку Він заплатив, аби викупити нас, то побачимо себе такими, якими нас бачить Він, і це допоможе нам зрозуміти, наскільки ми насправді цінні як діти Всевишнього Бога.

Наша самооцінка занадто часто базується на тому, що інші люди кажуть про нас. Єдиним істинним авторитетом щодо нашої самооцінки є Ісус Христос, і оскільки Він віддав Своє життя за нас, померши на хресті, це має показати нам, наскільки ми насправді цінні.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про самооцінку?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries