settings icon
share icon
Запитання

Чи є сила в імені Ісуса?

Відповідь


Будь-яка сила, що приписується імені Ісуса, походить від Особи Ісуса. Коли ми "віримо в ім'я Ісуса", ми віримо в звершену справу воскреслого Христа на хресті (1 Івана 5:13). Ісус - це не магічне слово. Немає нічого особливого в розташуванні літер в Його імені. Якби Ісус не був Богом у плоті, Який прожив досконале життя, помер за гріхи всіх, хто повірить, і воскрес, ми б навіть не говорили про Його ім'я. Будь-яка сила, яку християни отримують в ім'я Ісуса, походить від справжньої віри в те, ким є Ісус і що Він робить для грішників.

В імені Ісуса немає ніякої магічної сили - сила є тільки в самому Ісусі Христі. Просто вигукуючи ім'я "Ісус", людина не може очікувати особливої сили, результату або кращого становища перед Богом. Однак ім'я Ісуса є дорогоцінним і сповненим сенсу. Як сказав пастор Кевін Де Янг: "А як щодо Ісуса? “І даси Йому ім’я Ісус, бо Він спасе Свій народ від його гріхів" (Матв. 1:21). Більше, ніж великий вчитель, більше, ніж просвітлена людина, більше, ніж творець чудес, більше, ніж джерело сенсу життя, більше, ніж гуру самодопомоги, більше, ніж будівничий самоповаги, більше, ніж політичний визволитель, більше, ніж турботливий друг, більше, ніж трансформатор культур, більше, ніж ціль для безцільних, Ісус - Спаситель грішників".

Спасительна, зцілююча, захищаюча, виправдовуюча, відкупляюча сила Божа перебуває в Особі Христа, а ім'я Йому - Ісус. І як же всезнаючий, всюдисущий, всемогутній Творець всесвіту вирішив застосувати Свою силу? Через Свого Сина, народженого в смиренних обставинах - Немовля з усією силою Царя (Луки 2:11-12). Ісус поклав Своє життя, щоб спасти грішників, і Він використав Свою владу, щоб воскресити його (Івана 10:18), щоб кожен, хто з вірою призиває Його ім'я, міг отримати прощення гріхів і спасіння на віки вічні (Римлян 10:13). У цьому полягає сила воскресіння Спасителя - Він один є силою, що стоїть за Його ім'ям.

Саме в ім'я Ісуса Бог навчає нас молитися (Івана 16:23-24). Віруючі запрошуються молитися в ім'я Ісуса з надією на те, що Бог відповість на їхні молитви (Івана 14:13-14). Молитися в ім'я Ісуса означає молитися з Його владою (Луки 10:19) і просити Бога Отця діяти за нашими молитвами, тому що ми приходимо вірою в ім'я Його Сина Ісуса. Молитися в ім'я Ісуса означає молитися відповідно до характеру Ісуса і Його волі. Молитва в ім'я Ісуса демонструє нашу віру в Божу силу діяти, коли ми віримо, що ім'я Ісуса - це більше, ніж просто набір букв, а представлення того, ким Він є насправді.

Ім'я Ісус було дуже поширеним в Ізраїлі першого століття. Єдине, що відрізняє ім'я Ісуса з Назарету, - це Особа, якій воно належить, і те, що Він зробив для нас. У Христі "тілесно перебуває вся повнота Божества" (Кол. 2:9). Ісус є "сяйвом слави та образом Його сутності" (Євр. 1:3). Але там, де немає віри, немає стосунків або підкорення Його пануванню, ім'я Ісус є нічим іншим, як простим словом.

Ми мудро оберігаємо себе від спокуси зловживати ім'ям Ісуса. Біблія розповідає інтригуючу історію про групу з семи євреїв в Ефесі, які намагалися виганяти демонів, використовуючи ім'я Ісуса. Ці люди не знали Ісуса. Вони не були віруючими. Натомість вони шукали захоплення інших і можливості зробити собі ім'я. Вони не підкорилися Богові, а отже, не були віруючими. Вони не підкорилися Богові і тому не змогли змусити духів тікати (Якова 4:7). Одного разу демон насміхався над сімома екзорцистами, які, по суті, намагалися виконати магічні трюки, використовуючи "Ісус" як своє заклинання: "Ісуса я знаю і Павла знаю, а ви хто такі? І накинувся на них чоловік, у якому був злий дух, і, перемігши обох, подужав їх, так що втекли з того дому нагі та побиті” (Дії 19:13-16). Ці семеро чоловіків намагалися зловживати силою в ім'я Ісуса для власної вигоди, але ми служимо Богу, яким не можна маніпулювати і якого не можна обдурити (Йова 12:16).

Ім'я Ісуса, Того, Хто спасає Свій народ від гріхів, позначає всю силу Самого могутнього Творця. Ісус дає віруючим владу служити, працювати і молитися в Його ім'я, коли ми робимо це, вірячи в Його рятівну силу і бажаючи Божої волі. Ісус, маючи владу Отця, здійснив владу, щоб спасти грішників, і Його ім'я - єдине ім'я, яке ми можемо вимовляти для спасіння (Дії 4:12). Як усиновлені сини і дочки в Божій сім'ї християни відчувають Божу рятівну благодать через віру в Особу Ісуса. Коли ми призиваємо Його, ми беремо участь у Його силі і виявляємо, що "Ім’я Господа – міцна фортеця, – утече до неї праведник і безпечний" (Приповістей 18:10).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є сила в імені Ісуса?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries