settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про душевний спокій?

Відповідь


Більшість людей визначає «душевний спокій» як відсутність стресу та занепокоєння. Єдиний раз, коли щось схоже на «душевний спокій» зустрічається в Біблії, – це 2 Коринтянам 2:13, де Павло каже, що «не мав я спокою для мого духа», бо він не знайшов Тита в Троаді. Дослівний переклад цієї фрази – «не міг знайти відпочинок своєму духові».

У Біблії слова «спокій» і «мир» використовуються по-різному. Іноді вони стосуються дружби між Богом і людиною. Цей мир між святим Богом і грішним людством був досягнутий через жертовну смерть Христа, «уклавши завдяки Його крові, пролитій на хресті, мир з усім, що на небесах і на землі» (Колосянам 1:20; тут і далі ¬– Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Окрім того, як Первосвященик Господь Ісус підтримує цей стан дружби від імені всіх, «хто приходить до Бога через Нього, аби заступитися за них». Він завжди живий та «може завжди спасати…» (Євреям 7:25). Це є передумовою для другого виду миру, що іноді стосується душевного спокою. Лише тоді, коли, «виправдавшись вірою, маємо мир з Богом через нашого Господа Ісуса Христа» (Римлянам 5:1), ми можемо відчути справжній душевний спокій, що є плодом Святого Духа – інакше кажучи, Його плодом, виявленим у нас (Галатам 5:22-23).

В Ісаї 26:3 написано, що Бог збереже нас «у повному спокої», якщо ми віримо Йому, тобто коли наш розум покладається на Нього, зосереджується на Ньому й довіряє Йому. Наш душевний спокій є «повним» або неповним настільки, наскільки ми зосереджені на Богові, а не на нас самих або наших проблемах. Ми відчуваємо спокій, коли віримо в те, що Біблія каже про близькість Бога, як написано у Псалмі 139:1-12, про Його доброту і силу, Його милосердя й любов до Своїх дітей та цілковиту владу над усіма життєвими обставинами. Але ж ми не можемо довіряти тому, кого не знаємо, і з цієї причини дуже важливо ближче пізнавати Князя Миру, Ісуса Христа.

Мир відчувається через молитву. «Нічим не журіться, але в усьому молитвою та благаннями з подякою висловлюйте ваші прохання Богові. І мир Божий, який перевищує всяке розуміння, нехай береже ваші серця і ваші думки в Христі Ісусі» (Филип’янам 4:6-7).

Спокій розуму й серця здобувається через усвідомлення того, що премудрий та люблячий Отець має мету в наших випробуваннях. «Знаємо, що тим, які люблять Бога, котрі покликані за Його передбаченням, все сприяє до добра» (Римлянам 8:28).

Зі страждань, які ми переживаємо, Бог може принести в наше життя безліч хороших речей, включаючи мир. Навіть Господнє покарання приносить «мирний плід праведності» в наше життя (Євреям 12:11). Ці страждання надають можливість покластися надією на Нього і прославляти Його (Псалом 43:5). Вони допомагають нам утішати інших, коли ті стикаються зі схожими випробуваннями (2 Коринтянам 1:4), і вони є нічим, адже «наше тимчасове легке терпіння готує нам понад міру вічну славу» (2 Коринтянам 4:17).

Душевний спокій доступний лише тоді, коли ми здобуваємо істинний мир з Богом через жертву Христа на хресті як плату за наші гріхи. Ті, хто намагається знайти спокій у світських заняттях, виявлять, що, на жаль, їх ошукали. Проте християнам душевний спокій доступний через глибоке пізнання та цілковиту довіру Богові, Який, «згідно зі Своїм багатством … задовольнить усяку вашу потребу – у славі, в Ісусі Христі» (Филип’янам 4:19).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про душевний спокій?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries