settings icon
share icon
Запитання

Коли Ісуса прибивали до хреста, цвяхи проходили через руки чи через зап'ястя?

Відповідь


Питання про те, куди були вбиті цвяхи, пов'язане з питанням про те, на чому був розіп'ятий Ісус - на хресті, стовпі чи палі. Деякі дослідники припускають, що якби Він був розіп'ятий на хресті, як стверджує традиція, то руки не були б достатньо сильними, щоб витримати Його вагу. Тому вони припускають, що цвяхи були вбиті в зап'ястя, які вважаються сильнішими і здатними витримати Його вагу. Інші стверджують, що руки були б достатньо сильними, враховуючи, що Його ноги також були прибиті цвяхами і могли б витримати частину Його ваги. Існують також деякі історичні свідчення, що іноді хрест мав щось на зразок сидіння, щоб допомогти витримати вагу розп'ятого.

Хоча історики не впевнені в тому, як саме були забиті цвяхи при розп'ятті Ісуса, та й взагалі в будь-кого іншого, Біблія просто говорить, що Ісус мав рани на руках (Івана 20:25-27). Грецьке слово "руки" перекладається як "хейр", що буквально означає "руки". У Новому Завіті немає грецького слова "зап'ястя", хоча деякі версії перекладають Дії 12:7 так, що кайдани впали з зап'ясть Петра. Але грецьке слово в цьому вірші - "хейр".

Можливо, цвяхи могли бути загнані під кутом, щоб увійти через кисть і вийти через зап'ястя, але так само ймовірно, що цвяхи були забиті прямо через руку десь біля основи великого пальця. Експерименти показали, що обидва способи працюють, і будь-який з них міг бути використаний при розп'ятті Ісуса.

З духовної точки зору, рани Христа мають для нас безмежне значення і є частиною Його слави, але їхнє точне місцезнаходження є несуттєвим питанням. Ми знаємо, що було п'ять ран - на руках, боці та ногах. Хоча ми не знаємо точно, де саме на руках, боці чи ногах, ми знаємо, що Його ранами ми зцілені (Ісаї 53:5; 1 Петра 2:24). Рани на Його тілі принесли духовне зцілення від гріха всім, хто повірить у Нього.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Коли Ісуса прибивали до хреста, цвяхи проходили через руки чи через зап'ястя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries