settings icon
share icon
Запитання

Чи помер Ісус?

Відповідь


Багато світових лідерів залишили свої сліди на сторінках історії. Релігійні гуру допомогли сформувати культуру і мислення. Але незалежно від того, чого вони вчили, чого досягли чи у що вірили, їх усіх об'єднує одне - вони всі померли. Був момент, коли кожен містик, імператор і філософ з'явився на світ, і момент, коли він покинув цей світ. Ми можемо відвідувати їхні могили чи пам'ятники, але їхні тіла чи фрагменти кісток все ще залишаються під землею. Кожен лідер, пророк чи цар помер або помре, і, як тільки вони помруть, це буде кінець. Вони постануть перед Божим судом так само, як і всі інші люди (Євр. 9:27; 2 Кор. 5:10) - за одним винятком. Ісус Христос, Той, на Кому ґрунтується вся світова система датування, не помер.

Оскільки Він не був просто людиною, Ісус не з'явився на світ у певний момент часу. Він завжди існував як Син Божий (Івана 1:1-5; 8:58). Він вирішив залишити небеса і увійти в цей світ у вигляді людського немовляти (Луки 1:35; Филип'ян 2:5-8). І хоча Його матір'ю була людина, Його Батьком був Бог. Ісус Христос був повністю Богом і повністю людиною, живучи цим земним життям, щоб стати посередником між грішним людством і святим Творцем (1 Тимофія 2:5). Він страждав, як і ми, але ніколи не згрішив (Євр. 4:15). Він завжди робив те, що було до вподоби Його Отцю (Івана 8:29; 14:31). І коли прийшов час, Він приніс Себе в останню жертву за наші гріхи (Івана 10:18; 2 Коринтян 5:21).

Ісуса заарештували і віддали під суд за те, що Він стверджував, що є Богом (Івана 5:18; 10:33). Його розіп'яли, як було провіщено у Псалмі 22 та Ісаї 53 (Луки 22:37). Висячи на хресті, Ісус взяв кожний гріх, який вчинило людство (2 Коринтян 5:21; 1 Івана 2:2). Він повністю заплатив ціну, яку ми винні Богові, щоб ми могли вважатися праведними і прощеними. Коли Він вигукнув: “Звершилося!” (Івана 19:30), Він не мав на увазі Своє земне життя, адже Він вже говорив Своїм послідовникам, що Бог воскресить Його з мертвих через три дні (Марка 9:31; 10:33-34). Він мав на увазі, що план відкуплення занепалої людини, який Він і Отець знали від самого початку, тепер завершився (1 Петра 1:18-20; Дії 2:23; Ефесян 1:4). Ісус дійсно помер фізично і залишався мертвим більшу частину трьох днів.

Ісус був похований у позиченому гробі, тому що Він потребував його не надовго (Матвія 27:59-60). Римські чиновники запечатали гробницю печаткою та важким каменем, щоб її було майже неможливо відкрити. Потім приставили варту, щоб пильнувати, побоюючись, що учні спробують викрасти тіло і вдаватимуть, що Він воскрес, як і обіцяв (Матвія 27:62-66). Всі були знайомі з пророцтвом Ісуса, хоча ніхто не розумів, що саме воно означає (Марка 9:31-32). Варта була додатковою пересторогою, якої вимагали юдейські релігійні лідери, намагаючись назавжди заглушити нове вчення Ісуса з Назарету, яке Він приніс у їхню культуру. Вони вважали, що, як тільки Вождь помре і відійде, запал Його послідовників згасне, і все повернеться на своє місце.

Якби Ісус залишився в гробі, все було б спокійно. Якби Ісус не воскрес із мертвих, Він нічим би не відрізнявся від будь-якого іншого ревного реформатора. Насправді, Павло пише в 1 Коринтян 15:14, що "якщо Христос не воскрес, тоді марна й проповідь наша, марна й віра ваша" (УБТ). Потім у віршах 17-19 він пише: "Якщо ж Христос не воскрес, тоді віра ваша марна: ви все ще у гріхах ваших. Тоді й ті, які впокоїлися в Христі, загинули! Коли ми надіємося на Христа тільки в цьому житті, то ми найнещасніші з усіх людей!".

Але Ісус не залишився мертвим. На третій день, як Він і сказав, Він вийшов з гробу (Матвія 28:2-10; Марка 16:4-7; Луки 24:1-8; Івана 20:1-8, 19). Ангел вибив вартових, відкинув камінь і сів на нього, чекаючи, коли з'являться друзі Ісуса (Матвія 28:2; Івана 20:1, 11-12). Протягом наступних сорока днів Ісус з'явився більш ніж п'ятистам людям (1 Коринтян 15:3-7), демонструючи, що Він дійсно, повністю, фізично живий (Луки 24:36-42). Потім Він вознісся на небо на очах у Своїх учнів (Луки 24:51; Дії 1:9-11).

Ісус живий і зараз сидить праворуч Отця (Євреїв 1:3). Він живе вічно, щоб заступатися за Свій народ (Євреїв 7:25), і обіцяв, що прийде знову (Івана 14:3; Об'явлення 22:2). Він переніс розлуку з Богом (Матвія 27:46), щоб нам не довелося, і переміг смерть, щоб і ми могли (1 Коринтян 15:55). Він відокремив Себе від усіх інших релігійних лідерів, тому що немає могили з Його ім'ям на ній. Немає гробниці з тілом, покладеним у ній. Тільки Син Божий міг померти за гріхи світу, а потім воскреснути з мертвих. Завдяки Його воскресінню всі, хто довіряє Йому, можуть мати надію на подібне воскресіння. Ісус не помер, і оскільки Він живе, ми можемо жити з Ним у вічності (Івана 3:16-18; 14:19).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи помер Ісус?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries