settings icon
share icon
Запитання

Якого зросту був Ісус?

Відповідь


Біблія нічого не говорить про те, якого зросту був Ісус. Зріст - це не те, про що Біблія регулярно згадує. Єдині люди в Біблії, які згадуються у зв'язку з їхнім зростом - це Саул (1 Царств 9:2), Голіаф (1 Царств 17:4) і Закхей (Луки 19:3). Єдиний фізичний опис Ісуса, який дає Біблія, міститься в Ісаї 53:2, і цей вірш дає мало інформації: "Не було в Ньому ні вигляду, ні величі, – ми Його бачили, але не було нічого, що можна було б собі побажати" (УБТ). Це, по суті, означає, що Ісус був звичайним. У Його зовнішності не було нічого вражаючого. Можна сказати, що Ісус був середньостатистичним.

З огляду на це, найкращим припущенням щодо зросту Ісуса був би середній зріст єврея-чоловіка першого століття, який жив на землі Ізраїлю. Навіть визначення цього середнього показника призводить до розбіжностей у думках. Ґрунтуючись на останках скелетів та інших свідченнях, більшість антропологів вважають, що середній зріст єврейського чоловіка, який жив в Ізраїлі в першому столітті нашої ери, становив 155 см. Це значно менше, ніж середній зріст чоловіків сьогодні, який становить від 165 см до 181 см, залежно від частини світу, в якій вони живуть.

Дехто використовує Туринську плащаницю, щоб розрахувати, якого зросту був Ісус. На цьому артефакті зображено чоловіка зростом близько 185 см, і тому дехто робить висновок, що Ісус був приблизно такого зросту. Існує дві основні проблеми з використанням Туринської плащаниці в такий спосіб. По-перше, дуже малоймовірно, що Туринська плащаниця дійсно є поховальним полотном Ісуса. По-друге, якби Ісус мав зріст 185 см, то Він був би приблизно на 30 см вищим за більшість інших чоловіків в Ізраїлі того часу, тобто вищим за середній зріст. Його зріст - на голову і плечі вищий за всіх інших - зробив би Його привабливим і бажаним, всупереч пророцтву з Ісаї 53:2.

Інші вказують на те, що Ісус був безгрішний, і з цього екстраполюють ідею про те, що Він мав ідеальну генетику. Згідно з цією теорією, відсутність генетичних дефектів зробила б Ісуса високим. Окрім того, що Писання ніколи не вказує на те, що Ісус був генетично досконалою людиною, ця теорія ігнорує інші фактори, які допомагають визначити зріст, такі як харчування та навколишнє середовище. Але знову ж таки, проблема з цією теорією полягає в Ісаї 53:2. Якби Ісус мав досконалу генетику, і якби це зробило Його значно вищим за інших людей, то Його зовнішність не була б звичайною, що знову ж таки заперечує Ісаї 53:2.

Отже, якого зросту був Ісус? Дуже ймовірно, що Він був середнього зросту для свого часу і місця, між 152 см і 165 см. Цей висновок турбує деяких людей, тому що, загалом кажучи, високий зріст сприймається позитивно, а низький - негативно. Ми вважаємо, що Ісус величніший за нас - і, звичайно, так воно і є, - а оскільки в нашій свідомості вищий - це краще, ми схильні уявляти Ісуса вищим за нас. Століттями мистецькі твори розвивали ідею, що Ісус був досить високим, з владною поставою. З цих причин багато хто з нас уявляє собі Ісуса як високого чоловіка.

Наша природна асоціація високого зросту з перевагою ґрунтується на нашій схильності робити висновки про моральні якості за фізичними рисами. "Людина дивиться на обличчя" (1 Самуїла 16:7). Ми хочемо, щоб наші герої були високими, сильними і вражаюче красивими. Лиходії ж повинні бути потворними або якимось чином деформованими. Натомість, на відміну від нас, "Господь дивиться на серце", і часто саме прості, середні та непомітні стають Божим вибором. Ісус Христос був безмежно вищим за нас морально, духовно та інтелектуально, але фізично Він міг бути просто середнім.

Зрештою, не має значення, якого зросту був Ісус. Його зріст не має абсолютно ніякого відношення до жодного аспекту Його служіння, смерті чи воскресіння. Деяким з нас може знадобитися зміна мислення щодо зросту. Хоча високий зріст має більше переваг, ніж низький, він не робить нікого кращим у тих сферах, де він дійсно має значення. Людина зростом 210 см так само створена за образом Божим, як і людина зростом 125 см. Ісус, ймовірно, не був фізично високим, але Його зріст не має значення з точки зору схиляння перед Ним колін “і щоб кожною мовою для слави Бога Отця було визнано, що Ісус Христос – це Господь" (Филип'ян 2:11).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якого зросту був Ісус?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries