settings icon
share icon
Запитання

Скільки років було Ісусу, коли Він помер?

Відповідь


У Біблії не сказано, скільки років було Ісусу, коли Він помер. Крім того, Біблія не називає ні дати народження Ісуса, ні дати Його смерті. Це робить неможливим визначення точного віку Ісуса, коли Він помер. Для довідки, будь ласка, прочитайте наші статті "В якому році народився Ісус Христос?" і "В якому році помер Ісус?".

Простежуючи історію, записану в Новому Завіті, особливо в Євангелії від Луки, і порівнюючи її з римською історією, ми приходимо до висновку, що Ісус народився між 6 і 4 роками до н.е., майже в час смерті царя Ірода. Оцінюючи вік Ісуса, ми можемо розділити різницю і сказати, що Він народився в 5 році до нашої ери.

Далі нам потрібно визначити дату початку служіння Ісуса. Луки 3:1 говорить, що Іван Хреститель почав проповідувати на п'ятнадцятому році правління Тиберія, тобто приблизно в 28 або 29 році нашої ери. Ісус, ймовірно, охрестився і почав Своє служіння десь у 29 р. н.е., коли Йому було близько 33 років.

А потім ми визначаємо дату закінчення служіння Ісуса. Виходячи з кількості пасхальних свят, які Ісус святкував під час Свого публічного служіння - три з яких згадуються в Писанні - Він служив приблизно три з половиною роки. Таким чином, кінець служіння Ісуса припадає на 33 рік нашої ери.

Отже, цілком ймовірно, що Ісус був розіп'ятий у 33 році нашої ери. (Існує й інша теорія, яка по-іншому обчислює початок служіння Ісуса, визначаючи дату розп'яття як 30 р. н.е.). Обидві ці дати відповідають історичним даним про те, що Понтій Пилат керував Юдеєю з 26 по 36 рік н.е., а первосвященик Кайяфа також перебував на посаді до 36 року н.е.).

Порахуємо:

5 рік до н.е. - 1 рік до н.е. = 4 роки,

а від 1 до 33 року н.е. = 33 роки,

разом 37 років.

Таким чином, Ісусу було 30 з лишнім років, коли Його розіп'яли. Залежно від точної дати Його народження і року, коли Він розпочав Своє публічне служіння, Ісусу було десь між 33 і 39 роками, коли Він помер.

Отже, хоча неможливо бути точним або догматичним, відповідь на питання "Скільки років було Ісусу, коли Він помер?" - "приблизно 36 років".

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Скільки років було Ісусу, коли Він помер?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries