settings icon
share icon
Запитання

Якщо Ісус був Богом, чому Він сказав: "Ніхто не є добрий, один лише Бог"?

Відповідь


Ті, хто заперечує божественність Христа, часто стверджують, що в Євангелії від Марка 10:17-22 Ісус спростовує Свою божественність, відкидаючи ідею про те, що Він є добрим. Це звучить наступним чином:

"А як Він вирушав у дорогу, один підбіг, впав на коліна й запитав Його: Учителю добрий, що маю робити, аби успадкувати вічне життя? Ісус сказав йому: Чому називаєш Мене добрим? Ніхто не є добрим, один лише Бог. Знаєш заповіді: Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідчи неправдиво, не кривди, шануй свого батька та матір? Той сказав йому: Учителю, все це я зберіг з малих літ! Поглянувши на нього з любов’ю, Ісус сказав йому: Одного бракує тобі: піди і все, що маєш, продай та роздай бідним, – і будеш мати скарб на небі. А тоді приходь, бери свій хрест і йди за Мною! Він же, засмутившись від сказаного, відійшов пригнічений, бо мав велике багатство" (УБТ).

Чи Ісус тут докоряє людині за те, що вона називає Його добрим і тим самим заперечує Його божественність? Ні, навпаки, Він використовує проникливе запитання, щоб підштовхнути чоловіка до роздумів про значення його власних слів, щоб зрозуміти концепцію Ісусової доброти і, особливо, брак доброти в людині. Молодий правитель "пішов пригнічений” (Мк. 10:22), бо зрозумів, що хоча він і присвятив себе дотриманню заповідей, але не зміг виконати найпершу і найбільшу з них - любити Господа Бога всім своїм серцем, всією душею і всією силою (Мт. 22:37-38). Багатство цього чоловіка було для нього ціннішим за Бога, а тому він не був "добрим" в Божих очах.

Фундаментальний урок Ісуса тут полягає в тому, що добро походить не від людських вчинків, а від Самого Бога. Ісус запрошує людину йти за Ним, бо це єдиний спосіб творити добро за найвищими Божими стандартами. Ісус описує молодому правителю, що означає слідувати за Ним - бути готовим відмовитися від усього, ставлячи Бога на перше місце. Якщо врахувати, що Ісус проводить різницю між людським стандартом добра і Божим стандартом, стає зрозуміло, що слідувати за Ісусом - це добро. Заповідь іти за Христом є остаточним проголошенням Христової доброти. Таким чином, за самим стандартом, який Ісус закликає молодого правителя прийняти, Ісус є добрим. І з цього обов'язково випливає, що якщо Ісус дійсно добрий за цим стандартом, то Він неявно проголошує Своє божество.

Таким чином, це запитання Ісуса до людини не заперечує Його божественності, а радше спонукає людину визнати божественну приналежність Христа. Таке тлумачення підтверджується такими уривками, як Ів. 10:11, де Ісус проголошує Себе "добрим пастирем". Так само в Івана 8:46 Ісус запитує: “Хто з вас оскаржить Мене за гріх?". Звичайно, відповідь "ніхто”. Ісус був безгрішний (Євр. 4:15), святий і непорочний (Євр. 7:26), єдиний, “Хто не знав гріха" (2 Кор. 5:21).

Таким чином, логіку можна підсумувати наступним чином:

1: Ісус стверджує, що тільки Бог є добрим.

2: Ісус стверджує, що Він добрий.

3: Отже, Ісус стверджує, що Він є Богом.

Таке твердження має цілковитий сенс у світлі розповіді Марка щодо розгортання одкровення про справжню особистість Ісуса. Лише перед первосвящеником у Мк. 14:62 питання про особу Ісуса чітко прояснюється. Історія про багатого молодого правителя є однією з низки історій, покликаних вказати читачам на Ісуса як на вічного, божественного, втіленого Сина Божого.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якщо Ісус був Богом, чому Він сказав: "Ніхто не є добрий, один лише Бог"?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries