settings icon
share icon
Запитання

Чого ми можемо навчитися з того, як Ісус нагодував 5000 чоловік?

Відповідь


Окрім воскресіння, історія про те, як Ісус нагодував 5000 чоловік, є єдиним чудом, описаним у всіх чотирьох Євангеліях. Очевидно, євангельські автори вважали це значним чудом. Коли Христос того дня годував натовп, Він почав лише з п'яти ячмінних хлібів та двох рибин, які взяв з обіду хлопчика (Івана 6:9). Нагодувати 5000 людей п'ятьма хлібинами і двома рибинами - це дійсно чудо, але грецький термін, використаний в Матвія 14:21, вказує на чоловіків, і Матвій ще більше підкреслює це, додаючи: “не рахуючи жінок і дітей” (УБТ). Багато дослідників Біблії вважають, що насправді того дня було нагодовано 15000-20000 чоловік.

Учні Ісуса хотіли відпустити людей, тому що наближався вечір, а вони були у віддаленому місці (Матвія 14:15). Вони знали, що людям потрібно швидко дістатися до навколишніх сіл, щоб купити їжу, знайти нічліг і т.д., інакше вони, швидше за все, помруть з голоду (Марка 6:36). Але у Христа була краща ідея: "Ви дайте їм їсти!” (Матвія 14:16). У цей момент учні повинні були пригадати багато чудес, які вони бачили, як Ісус робив. Можливо, дехто з них так і зробив, але Андрій сказав: "Тут є один хлопець, який має п’ять ячмінних хлібів та дві риби, але що це на таку кількість?" (Івана 6:9). А Пилип вигукнув: "На двісті динаріїв хліба буде недостатньо, щоб кожний хоч трохи одержав" (вірш 7; двісті динаріїв - понад піврічний заробіток людини в той час).

Ісус закликав принести Йому хліб і рибу (Матвія 14:18). Потім Він подякував за трапезу, переломив хліб і дав учням, щоб ті роздали натовпу. Дивовижно, що весь натовп наситився цією маленькою трапезою. Ісус дав їм "скільки бажали” (Івана 6:11), і "всі їли й наїлися” (Матвія 14:20). Христос не просто задовольнив потребу, Він щедро нагодував їх такою кількістю їжі, що залишилося "дванадцять повних кошиків" (Марка 6:43).

Бог руйнує мізерні очікування щодо того, що можуть зробити Його послідовники, якщо вони навчаться приносити Йому те, що їм вже дано. "Мале стає великим, коли в ньому Бог". Коли християни готові жертовно віддавати своє життя, відмовившись від того, що Бог дав їм у вигляді часу, грошей, талантів і т.д., Бог використає ці звичайні речі для створення надзвичайних речей. Християни ніколи не повинні вважати, що їхні ресурси занадто малі для служіння Богу. Богу подобається брати смиренну, здавалося б, незначну людину і використовувати її для Своєї слави (див. 1 Коринтян 1:27).

Пилип одразу замислився над вартістю проєкту. Він швидко підрахував, скільки людино-годин роботи знадобиться, щоб нагодувати всіх цих людей; він бачив завдання нездійсненним, тому що підходив до нього так, ніби все залежало від його власної праці. Підхід Ісуса був іншим. Ісус оминув усі людські зусилля і зробив неможливе. "Не силою і не людською могутністю, а лише Моїм Духом, – говорить Господь Саваот!" (Захарія 4:6).

Варто зазначити, що Ісус нагодував народ за допомогою Своїх учнів. Він міг би просто клацнути пальцями і змусити всіх присутніх отримати їжу, але Він цього не зробив. Замість цього Він "давав учням Своїм, щоби клали перед ними" (Марка 6:41). Таким чином, учні повинні були довіряти Господу щодо всього, що вони роздавали. Вони могли віддавати тільки тоді, коли отримували. Пилип, Андрій та інші були поставлені в ситуацію повної залежності від Господа в питаннях постачання. Бог і сьогодні використовує людей таким же чином.

Християнам також слід нагадати, що їхні проблеми ніколи не бувають занадто великими, щоб Бог міг з ними впоратися. Напевно, Андрій задавався питанням: "Що доброго ми можемо зробити, маючи лише п'ять хлібів і дві рибини?". Звичайно, теоретично віруючі знають, що Бог може легко примножити все, що захоче, і нагодувати стільки людей, скільки захоче - Він же Бог. Проблема виникає тоді, коли ми стикаємося з практичним застосуванням теорії; ми схильні сумніватися, що Бог захоче задовольнити наші потреби.

У 2 книзі Царів є провіщення Христового чуда в житті Єлисея. Єлисей наказав своєму слузі нагодувати людей, що зібралися, хоча їжі не вистачало на сто чоловік. Один з чоловіків сказав: "Як же мені це розділити на сто чоловіків?" (2 Царів 4:42-43) Однак, врешті-решт, люди не тільки мали достатньо їжі, але й “всі наїлись, і ще залишилось" (2 Царів 4:44). Хіба це не схоже на Бога? Він каже, що зробить більше, ніж просто забезпечить Свій народ; Він дасть з достатком (Псалом 132:15).

Християни повинні приносити своє життя Богові в дусі послуху і жертовності, незалежно від того, наскільки незначними вони можуть вважати свої дари або таланти (Римлянам 12:1). Роблячи це, очікуйте, що Бог зробить набагато більше, ніж ви можете собі уявити (Ефесян 3:20). Крім того, християни повинні вірити, що Бог не тільки хоче задовольнити потреби Своїх дітей, але Він хоче щедро обдарувати Своїх дітей духовними благословеннями, аж до переповнення (Псалом 23:5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чого ми можемо навчитися з того, як Ісус нагодував 5000 чоловік?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries