settings icon
share icon
Запитання

Які найвідоміші висловлювання Ісуса Христа?

Відповідь


Кожне слово Ісуса було сповнене мудрості та істини. Деякі з Його висловів увійшли в загальновживану лексику завдяки багатому змісту, який вони несуть, і впливу, який вони справили на віруючих і невіруючих людей. Хоча будь-яка компіляція найвідоміших висловів Ісуса є дещо суб'єктивною, нижче ми наводимо список з десяти найвідоміших висловів Ісуса:

"Як хочете, щоби чинили вам люди, – чиніть і ви їм так само" (Луки 6:31, УБТ).

Ця настанова Ісуса Христа знайома людям у всьому світі, і широко відома як "Золоте правило". Рецепт Ісуса щодо життя з іншими людьми є фундаментальним для підтримання добрих стосунків, а основна мораль цього твердження є привабливою для широкого кола людей. Що відрізняє це твердження від подібних висловлювань інших вчителів протягом всієї історії, так це позитивне обрамлення Ісусової заповіді і заклик бути активними у нашому доброму ставленні до інших людей.

"Я є дорога, і правда, і життя! Ніхто не приходить до Отця, якщо не через Мене" (Івана 14:6)

Коли Ісус передбачив Свою смерть, Його учні, зрозуміло, засмутилися. Ісус заспокоїв їх, сказавши, що Він йде на небо, щоб приготувати місце для всіх віруючих (Івана 14:2). Потім Він сказав: "'А куди Я йду, ви дорогу знаєте" (вірш 4). Збентежений Хома поставив під сумнів це твердження, а Ісус відповів, сказавши учням, що Він є дорогою до неба - єдиною дорогою. Твердження Ісуса про те, що Він є дорога, істина і життя, є одним з найважливіших догматів християнства. Воно ідентифікує Спасителя і встановлює межі того, як можна отримати спасіння - через віру в смерть і воскресіння Христа.

"А Я кажу вам: Любіть ваших ворогів … і моліться за тих, які кривдять і переслідують вас" (Мт. 5:44).

Це твердження з Нагірної проповіді могло б здатися дивним для єврейського народу. У Левіт 19:18 Бог наказав ізраїльтянам: "Не будь мстивим і не носи образи на співгромадян свого народу. Люби свого ближнього, як самого себе. Я – Господь". З цього євреї помилково зробили висновок, що заповідь про любов до ближнього стосується лише їхнього власного народу - тих, хто живе серед них і буквально є їхніми сусідами. За часів Ісуса Божий народ, особливо фарисеї, стали надто буквально виконували Божий Закон, і тому Ісус розширив їхнє поняття любові до ближнього, включивши в нього "чужинців" і тих, хто їх кривдив. Слова Ісуса все ще стосуються християн і сьогодні.

"Я і Отець – Ми одне!" (Івана 10:30)

Ця відома цитата була відповіддю на вимогу натовпу юдеїв, що оточив Ісуса в храмі: "Якщо Ти Христос , скажи нам відкрито!" (Івана 10:24). Ісус докоряв їм, бо вже дав зрозуміти, що Він є Месією через Свої діла (вірш 25). Потім Він говорив про Своїх овець та їхні надійні стосунки з Пастирем, і зробив приголомшливе твердження, що Він єдиний з Отцем. Його слухачі зрозуміли, що Ісус мав на увазі: що Він був Богом у плоті (вірш 33). У відповідь на радикальну заяву Ісуса Його опоненти зібрали каміння, щоб побити Його за богохульство (вірш 31). Хоча Ісус тоді врятувався, Його вороги пізніше використали це твердження проти Нього як причину для Його розп'яття (Івана 19:7).

"Отже, не журіться про завтрашній день, бо завтрашній день і сам про себе поклопочеться" (Мт. 6:34).

Цими відомими словами Ісус застерігав віруючих від тривоги. Не потрібно боятися, що наші основні потреби будуть незадоволені. Ісус не тільки нагадав нам про Свою велику любов і турботу про Своїх дітей (Матвія 6:26-30), але й визначив наші пріоритети: першочерговим завданням для нас є шукати Його волі та Його Царства, а потім “це все вам додасться” (вірш 33).

"Він же сказав йому: Любитимеш Господа Бога свого всім своїм серцем, і всією своєю душею, і всією своєю думкою! Це – перша і найбільша заповідь. Друга – подібна до неї: Любитимеш свого ближнього, як самого себе! На цих двох заповідях тримається весь Закон і Пророки" (Мт. 22:37-40).

У цьому висловлюванні Ісус повторює дві заповіді зі Старого Завіту (Второзаконня 6:5 і Левит 19:18). Ці дві заповіді, обидві з яких засновані на любові, за словами Ісуса, охоплюють весь Старий Завіт. Кожне конкретне Боже правило життя можна звести до любові до Бога або до людей (див. Гал. 5:14).

“Якщо тебе хто вдарить у твою праву щоку, підстав йому й другу" (Матвія 5:39).

Протягом Свого служіння Ісус часто наказував людям робити речі, які не були інтуїтивно зрозумілими. Заповідь "підстав другу щоку" є одним із прикладів. Через нашу людську природу, помста і гнів здаються найбільш природними реакціями, коли хтось нас кривдить. Але Ісус просить нас відкинути наші природні схильності, щоб проявити благочестиве ставлення. Замість того, щоб відповідати на зло ще більшим злом, ми повинні реагувати зі смиренням і відповідати на зло благословенням (пор. 1 Петра 3:9).

"Багато перших будуть останніми, а останні – першими" (Матвія 19:30).

Ісус знову перевернув припущення та інстинкти з ніг на голову, коли промовив ці слова до Своїх учнів. Він говорив про те, що смирення цінується в Царстві Небесному більше, ніж багатство чи власна значущість. Він повторив цю концепцію в Євангелії від Матвія 20 притчею про виноградник (вірші 1-16).

"Тож кесареве віддайте кесареві, а Боже – Богові!" (Луки 20:25).

Господь чітко розмежував Царство Боже і царства цього світу, водночас наголосивши на нашій відповідальності в обох сферах. Ми повинні віддавати належну повагу владі і підкорятися законам країни, в якій живемо, а також виконувати свій обов'язок перед Богом. Ісус зробив цю знамениту заяву у відповідь тим, хто намагався обманом змусити Його сказати щось, що втягнуло б Його в суперечку. Його відповідь - чиста геніальність і чиста правда.

"Хто з вас без гріха, нехай перший кине в неї камінь!" (Івана 8:7).

Деякі книжники і фарисеї привели до Ісуса жінку, взяту, за їхніми словами, на перелюбі (Ів. 8:2-4). Вони запитали Ісуса, що з нею робити. Це питання було пасткою: ті, хто привів жінку, не привели чоловіка, і їм було байдуже, що правильно, а що неправильно щодо неї. Їм потрібна була лише нагода, щоб звинуватити Ісуса в чомусь. Господь, замість того, щоб відповісти відразу, нахилився і почав писати на землі. Однак вони продовжували дошкуляти Йому, і Він, нарешті, підвівся і промовив свої знамениті слова про те, хто перший кине камінь. Один за одним відійшли обвинувачі жінки, охоплені почуттям провини. Ісус простив жінку і відпустив її з наказом залишити перелюбне життя.

Це далеко не вичерпний список. Ми не згадали, наприклад, Івана 3:16, або Дії 20:35, або Блаженства, або молитву "Отче наш", або багато інших відомих висловів, які промовив Ісус. Щоразу, коли Він відкривав Свої уста, люди дивувалися Його вченню, і навіть Його вороги визнавали, що “ніколи ще жодна людина не говорила так, як Цей Чоловік" (Івана 7:46). Слова Ісуса змінюють життя: "Слова, які Я вам сказав, є дух і життя" (Івана 6:63). Відомі чи ні в цьому світі, слова Ісуса залишаються вічними: "Небо й земля проминуть, а Мої слова не проминуть" (Марка 13:31).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Які найвідоміші висловлювання Ісуса Христа?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries